Za vrijeme svoje vladavine Thatcher je uništila više britanske industrije nego njemački Luftwaffe za vrijeme Drugog svjetskog rata. Slomila je otpor britanskih rudara i glavni je akter u uništenju socijalne države. Ono za što se radnička klasa borila desetljećima, Thatcher je uništila 80-ih godina te je ostavila svijetu svoju ostavštinu "Tatcherizam" - konzervativnu ekonomsku politiku zasnovanu na privatizaciji i razbijanju radničkih prava. Štoviše, moglo bi se reći kako je njena politika prisutna i kod idućih britanskih administracija, za vrijeme premijera Johna Majora, Tonya Blaira, Gordona Browna i danas Davida Camerona.


Za vrijeme njena mandata socijalna davanja su ukinuta, napadnuti su stari i nemoćni i doslovno je vođen građanski rat protiv britanske (i irske) radničke klase. Mnogima u Britaniji životi su doslovno skraćeni zbog nezaposlenosti, bolesti bez mogućnosti liječenja i siromaštva - sve kao rezultat politike Tatcherizma. S druge strane, elita ju je uvijek obožavala, još za života rečeno je kako će imati državni pogreb koji je rezerviran samo za pripadnike kraljevske obitelji. Na kraju njene vlasti, 1990., 28% djece u Britaniji živjelo je ispod granice siromaštva. Jedini razlog zašto se ova osoba ikada spominjala u pozitivnom kontekstu je činjenica da je njena politika dovela do savršenstva koncept "bogati su sve bogatiji, siromašni sve siromašniji".


O njenoj unutarnjoj politici i dugotrajnom utjecaju moglo bi se zaista mnogo pisati, no treba spomenuti i vanjsku politiku. Za javnost je govorila kako se protivi Aparthejdu u Južnoj Africi, no ustala je protiv uvođenja sankcija tadašnjoj rasističkoj vlasti u JAR-u. Afrički Nacionalni Kongres (ANC), oslobodilačku snagu koja se borila protiv ovog odvratnog režima, Tatcher je nazvala "tipičnom terorističkom organizacijom", dok je predsjednik i premijer za vrijeme Aparthejda, P. W. Botha, bio uvažen gost u Londonu.


mth


Podržavala je genocidni Khmer Rouge (Crveni Kmeri) u Kambodži te se zalagala da zadrže mjesto u UN-u nakon što su srušeni s vlasti za vrijeme rata između Kambodže i Vijetnama. U travnju 1986. dala je Amerikancima na korištenje vojne baze za vrijeme bombardiranja Libije. Žestoko se zauzela za napad protiv Iraka za vrijeme Prvog zaljevskog rata. Tadašnji američki predsjednik George H.W. Bush nije bio siguran da li želi taj konflikt na što mu je Tatcher u telefonskom razgovoru poručila "Ovo nije vrijeme da budeš klimav!". (...)

 

"Društvo ne postoji", jedna je od poznatijih njenih rečenica kojom se krenulo na masovno rušenje svih uspjeha radničke klase u Britaniji, ali i daleko izvan nje. Iz njene administracije proizašao je program liberalizacije i deregulacije kojeg su okrutno implementirali diljem svijeta MMF i Svjetska Banka i to rade i danas. Drugim riječima, velika kolonijalna pljačka sada se nastavila u bivšim kolonijama samo na drugačiji način.