U teškim i izazovnim vremenima uvijek su dobrodošli primjeri međuetničke suradnje i međusobnog poštivanja koje nadilazi uske stranačke granice. Za jednu takvu vijest pobrinuo se aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH), koji je pored navedenoga poznat i po tome da je uvijek spreman pružiti ruku ljudima u nevolji, posebno onima koji su iz nekog razloga osuđeni za stvari poput ratnih zločina, organiziranog kriminala i sličnih tričarija.

On je, kako prenosi Fokus.ba, u najnovijoj odluci pomilovao Muhameda Alija Gašija koji je 2009. godine osuđen kao organizator zločinačke organizacije u vezi sa krivičnim djelima protupravno zauzimanje nekretnina od općeg značaja, ugrožavanje sigurnosti, pranje novca, pokušaj ubistva itd.

U Čavarinoj odluci stoji da se Gaši „djelomično oslobađa od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od tri mjeseca“. Dodatnog obrazloženja ove odluke nema. Kako je navedeno, ova Odluka stupa na snagu danom donošenja odnosno danom potpisivanja, a ista će biti objavljena u “Službenim novinama Federacije BiH”. Nakon što je prvobitno 2009. godine osuđen na 20 godina, kasnije je Gašiju, 2010. godine, odlukom Vrhovnog suda izrečena jedinstvena kazna od 17 godina zatvora, dakle do 2027. godine.

Zbog svog humanog i humanitarnog rada, Čavara se već ranije našao na meti centara moći sa zlog Zapada. Tako je 6. juna ove godine dospio na „crnu listu“ SAD-a. Vjerujemo da će gospodin Muhamed Ali Gaši velikodušno poklonjena tri mjeseca iskoristiti na najbolji način i da će uspjeti završiti neke poslove u kojima je ranije bio spriječen.

Prometej.ba