Devedeset četvrte, ili možda pete, na putu za Pariz, bosanski akademik koga nećemo imentovati veli slikaru, mom prijatelju i bosanskom akademiku Afanu Ramiću: "Čitao sam ono od Margerite Jursenar o caru Hadrijanu. Fina knjiga. Ali, kad sam čuo da je Jursenarka pisala o Marku Kraljeviću, zgadila mi se". "Što?", čudi se Afan. "Umjetnik ima pravo da bira temu". "Ali on je bio turski vazal". "Pa šta? Zar je o turskim vazalima zabranjeno pisati?" "Jesi li to čitao?" "Jesam". "I šta kažeš?" "Kurcu ne valja"."Pa eto vidiš". "Šta eto vidiš?" "Pa rekoh ti da ne valja". "Znam, ali ti tu priču nisi čitao!"


Ono što o protestima u BiH kažu banditi na vlasti i njihovi sluganski mediji liči na blejanje o knjizi koji nisu čitali, što ih ne sprečava da u javnosti nastupaju kao meritorni arbitri ukusa. Zovem ih banditi, jer taj talijanizam znači drumski razbojnik, lupež, a po istraživanju Wealth-X-a iz decembra 2011. godine u BiH postoji 85 ljudi koji su zdipili ukupno 9 milijardi dolara, što niko nije demantirao, niti je, na žalost, iko rekao ko su ti zlikovci.


milanovic danas_net_hr


2. O Zoranu Milanoviću mislim isto što i Viktor Ivančić, najbolji novinar na jeziku koji smo do juče zvali srpskohrvatskim ili hrvatskosrpskim, a ja ga tako i dalje zovem. Viktor nije samo veliki novinar nego i vrstan pisac: njegovi tekstovi su istinsko novinarstvo i nesumnjiva književnost. O Milanoviću, dakle, mislim isto što i Viktor, ali, kad sam pročito ono saopštenje u Mostaru, shvatio sam da mi taj picopevac iz Banskih dvora opasno ide na živčevlje, što znači da sam veći Bosnac nego što sam vjerovao, što ne treba da čudi, jer ne može se pola stoljeća nekažnjeno živjeti u Sarajevu.


| Cijeli tekst, s trećim dijelom posvećenim Vjekoslavu Bevandi, pročitajte na e-novine.com