Političko opredjeljenje većine svećenika i biskupa na ovim prostorima sasvim je jasno. Iako po naravi službe ne bi javno smjeli imati svoju 'opciju', biskupi i svećenici su itekako angažirani i imaju svoje favorite. 'Opcija' je najčešće zna se.

Službeni nauk Katoličke crkve utvrđen na Drugom vatikaskom koncilu u Dekretu o službi i životu svećenika ”Presbyterorum ordinis”, između ostalog kaže: „Svećenici kao graditelji zajednice kršćana nisu nikada u službi neke ideologije ili neke ljudske stranke.“

A da ipak ima i poneki biskup i na našim prostorima koji je odan svome pozivu i poslanju, svjedoči primjer dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. On je na svom facebook profilu pozvao kolege svećenike da ne zaborave da im poslanje nije političko nego duhovno.

Mato Uzinić piše: Dragi svećenici, u izbornoj kampanji ne 'sjedajmo' gdje nam nije mjesto jer naše poslanje nije političko nego evangelizacijsko!

Neki političari javno se hvale time da su vjernici (katolici). Biskup njima poručuje: „Političari, nemojte pokazivati da ste katolici druženjem s nama svećenicima prije izbora, nego odgovornim radom za opće dobro nakon izbora!“