Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći, poručio je Bandić.

Među ubijenim logorašima prije, tijekom i nakon akcije proboja neki su od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose hrvatske ulice i institucije: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica...

NDH je bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška, to treba reći za sva vremena, rekao je Bandić i dodao da za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Ne smije biti zareza kada se govori o NDH i ustašama, ali ne smije biti ni stvari koje se ne mogu otvoriti ako je netko napravio zločin. Pojedinačni zločin je zločin i ima svoje ime i prezime, a Nezavisna Država Hrvatska je nastala na zločinu. I to su dvije različite stvari. To molim vas, to molim sve dobronamjerne ljude da razlikuju, poručio je okupljenima.

Kao svoj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora, Bandić je najavio obnovu svih partizanskih spomenika u Hrvatskoj.

Izvor: HRT, opširnije i video na vijesti.hrt.hr