Ministar Ljubić ujedno je jučer dodijelio ključeve obnovljenih kuća za četiri obitelji sa područja općine Prozor-Rama. Kuće su obnovljene zahvaljujući Programu ZP-10 Fonda za povratak Bosne i Hercegovine. Ministar Ljubić je istakao kako država Bosna i Hercegovina čini sve kako bi se riješio problem iseljenih i raseljenih osoba." Njihove životne situacije nisu nimalo lake, otežane su mnoštvom svakodnevnih problema, od stambenog pitanja do zaposlenja. Na nama je svima da što u kraćem roku nađemo adekvatno rješenje za problem ovih ljudi. I ovaj današnji dan, kada dodjeljujemo ključeve kuća za četiri obitelji na neki način predstavlja korak naprijed za ove obitelji, te vedriji pogled na budućnost za sve nas", istako je Ministar Ljubić.
 
Inače kuće su dobili Selimović Ramiz iz Donjeg Luga, Zečević Uzeir iz Donji Kranjčića, Balić Fahro iz Prozora. Dok je na kući obitelji Klico Saliha iz Prozora obnovljen krov kuće.
Ugovori za izgradnju kuća potpisani su sa firmom „Nam - promax" d.o.o. iz Konjica krajem prošle godine. Projekt je izradio i nadzor vodio Ante Tomić iz firme „Plan" d.o.o. iz Prozora, a projekt menadžer ispred Općine Prozor-Rama bio je Ivica Jozić.


Vrijednost radova iznosila je 76.900,00 KM, od tog iznosa Fond za povratak za BiH izdvojio je 71.800,00 KM, a Općina Prozor-Rama 5.100,00 KM.
Načelnik Ivančević zahvalio se ministru Ljubiću na posjeti, kao i na svemu što čini za populaciju raseljenih i izbjeglih, te istakao kako se nada da će u budućnosti biti još više ovakvih projekata, jer na području općine Prozor-Rama postoje mnoga sela, koja su zadnjim ratom doslovno ugašena i porušena.
 
Fond za povratak Bosne i Hercegovine je samostalna upravna organizacija, osovana Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izbjeglicma iz BiH i raseljenim osobama u BiH, sa ciljem pružanja podrške povratku i reintegraciji izbjeglica iz BiH i raseljenih osoba u BiH. U skladu sa odredbana navedenog zakona, kroz Fond za povratak BiH se vši finansijska realizacija projekata povratka i rekonstrukcije. koje je svojom odlukom odobrila Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH.


Svoje obaveze , zbog kojih je i osnovan, Fond za povratak BiH vrši u skladu sa navedenim Zakonom, te svojim internim aktima. Fond za povratak je budžetski korisnik, ali se sredstva za finansijsku realizaciju projekata povratka i rekonstrukcije prikupljaju na posebnom podračunu Fonda, koji je otvoren u okviru Jedinstvenog računa trezora BiH. Upravljanje ovim sredstvima Fond za povratak vrši u skladu sa Pravilnikom o upravljanju sredstvima Fonda , na koji je saglasnost dalo i Vijeće ministara BiH, a ovim Pravilnikom je osigurana transparentnost i odgovornost u upravljanju sredstvima prikupljenim za ove namjene.
Od osnivanja Fonda za povratak, koji je postao operativan, početkom 2005.g, prikupljanje sredstava na podračun Fonda vršeno je na osnovu Sporazuma o udruživanju i načinu realizacije sredstava za rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika.

prozor-rama.org