Prije četiri godine za gradonačelnika Sarajeva izabran je Abdulah Skaka. Iz načina na koji se taj izbor dogodio, bilo je evidentno da se radilo o kriminalu, kupovini glasova vijećnika - preletača koji biraju gradonačelnika. O tome su neki od njih čak pričali po kafanama, ne trudeći se biti tiši zbog gostiju za susjednim stolom. No, nije sve ostalo na kafanskim ispadima i na nečemu što je „evidentno“. Svaka takva priča mora imati i formalni dokaz, a javnost je taj dokaz dobila kada je objavljen snimak na kome se SDA-ov visoki funkcioner Asim Sarajlić hvali kako je zahvaljujući upravo glasu čovjeka kojeg je on kupio, Skaka izabran za gradonačelnika Sarajeva (te Igor Gavrić za predsjednika Gradskog vijeća).

Nakon novembarskih lokalnih izbora i premoćne pobjede Četvorke u Sarajevu i većine koju je dobila u Gradskom vijeću, većina je pomislila da su što se tiče izbora gradonačelnika stvari gotove i da će novi gradonačelnik biti legendarni Bogić Bogićević. No, neki su odmah upozorili na to da je SDA-ova kriminalna organizacija spremna da opet ucjenama i kupovinom utječe na izbor gradonačelnika i da Abdulaha Skaku ne treba otpisati. Dakle, javnost je upozoravana da će SDA iskoristiti sve načine, a kriminalne posebno, da opstruira izbor ličnosti kakav je Bogićević i opet za gradonačelnika izabere ličnost kakav je Skaka.

I što je SDA pokušavala, to je izgleda i dobila. Današnja sjednica Gradskog vijeća je prekinuta jer su je napustili Seid Škaljić (NBL - NES), Jasmin Skorupan (samostalni), Vedran Dodik (Savez za Stari Grad), Bajro Biber (BOSS), Enisa Spahić (samostalna) i Drago Jurić (USD). U narednim danima očekuje se završetak trgovine, a Bogić Bogićević sada nema puno šanse da postane gradonačelnik.

Ukratko, SDA je kriminalnom trgovinom izabrala svog gradonačelnika prije 4 godine, upozoravano je mjesecima da se opet spremaju za takvu trgovinu i oni naravno rade upravo to – jer im se može.

A onda, naravno, jer to im je pored kriminala jedini sport u kojem su uspješni, loptu prebacuju na teren nacionalne mržnje i za sve krive ni manje ni više nego Ivanu Marić, kojoj svojim podmetanjima i huškačkim lažima opet stavljaju meto na čelo.


Prometej.ba