Prema tvrdnjama Gabriele Berberich, naučnice sa Univerziteta Duisburg-Essen u Njemačkoj, ponašanje ovih kukaca uveliko se promijeni uoči zemljotresa i vraća se u normalu tek 24 sata poslije.


Njemački naučnici su zaključke istraživanja prezentovali na godišnjem okupljanju u Beču.


Zahvaljujući posebnim kamerama, Berberich i njene kolege pratili su ponašanje mrava tri godine zaredom i uočili značajne promjene uoči zemljotresa čija je magnituda veća od dva stepena.


Tokom perioda istraživanja, područje na kojem su se vršila ispitivanja pogodilo je nekoliko zemljotresa magnitude između dva i 3,2 stepena po Richteru.


Normalna aktivnost mrava sastoji se od sakupljanja hrane tokom dana i odmora tokom noći. Međutim, uoči zemljotresa, mravi se ne vraćaju u mravinjake već zbunjeno hodaju na površini zemlje.


Ovakvo čudno ponašanje nastavili su i dan poslije zemljotresa prije nego su ponovo počeli sa sakupljanjem hrane i unošenjem u mravinjake, piše magazin LiveScience.


Na upit kako objašnjava ovo, Berberich je odgovorila da postoji mogućnost da mravi osjete promjenu sastava vazduha kao i poremećaje u magnetnom polju zahvaljujući hemoreceptorima i magnetoreceptorima koje posjeduju.


Berberich i njene kolege namjeravaju ovo istraživanje nastaviti na područjima gdje se događaju jači zemljotresi.


Slobodna Evropa