U sklopu projekta “REACT!”, ALPHA Centar, Nikšić; APROPO/TheLOft, Sarajevo; Centar za međunarodne odnose, Banja Luka; Evropski pokret u Srbiji, Beograd; Balkan Forum, Priština; Centar za istraživanje i kreiranje politika, Skoplje i Regional Youth Cooperation Office (RYCO) objavljuju poziv za dostavu eseja na temu:

“Zapadni Balkan za 20 godina – izazovi i prilike”.

Poziv je otvoren za učesnike iz Bosne i Hercegovine.

Uslovi koje kandidati moraju ispuniti su da su osobe u dobi od 18 do 30 godina starosti, koje interesuju teme vezane za: vladavinu prava, odbranu, sigurnost, demokratiju i pomirenje u regionu.

Eseji bi trebali biti dužine do 3 stranice, napisani fontom Times New Roman 12, sa proredom od 1,5.

Eseje treba poslati na e-mail adresu: konkurs@theloft.ba sa naslovom: Esej za konkurs Zapadni Balkan za 20 godina ne kasnije od 31.07.2018.

Uz esej je potrebno uz validnu e-mail adresu napisati adresu i grad stanovanja, te broj telefona na koji možete biti kontaktirani.

Konačna odluka o pobjednicima će biti donesena i pet pobjednika/ca će biti proglašeno 07.08.2018., a pobjednici će biti obavješteni 08.08.2018.


Prvi dio nagrade se odnosi na dva prvoizabrana autora/autorice iz Bosne i Hercegovine koji će biti nagrađeni učešćem u internshipu/boravku (Internship REACT program) u Skoplju (Makedonija) i Prištini (Kosovo) (po jedan od proglašenih pobjednika iz BiH ide u svaki od gradova), gdje će boraviti sa drugim pobjednicima iz ostalih zemlja učesnica: Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora. Internship-i će biti održani u periodu od 15.08.2018. (odlazak) do 22.08.2018. (povratak).


Internship nagrada se sastoji od:

Plaćenog putovanja BiH – Skoplje/Priština (odlazak i povratak);

Boravka od 7 dana na predviđenim destinacijama / 6 plaćenih noćenja;

Sedam (7) džeparaca za svakog od dva pobjednika/interna u iznosu od 20 eura dnevno (ukupno 140 eura) koji su predviđeni za pokrivanje troškova hrane i drugih sitnih potreba.

Svakog dobitnika će dočekati i za njihov boravak i organizaciju će se pobrinuti Nacionalni koordinator iz partnerskih organizacija u zemlji boravka (za više informacija možete se javiti na e-mail: konkurs@theloft.ba).


Drugi dio nagrade se odnosi na pet (5) prvoizabranih eseja autora/autorica (prvo dvoje plus narednih troje po rangiranju) i sastoji se od prevoza, boravka i učestvovanja na na Summer School REACT, na kojoj učestvuju desetine mladih iz regiona kao i eminetni predavači iz regiona i Evrope,a koja će se ove godine održati u Gusinju, Crna Gora. Više o ljetnoj školi možete vidjeti na www.reactmontenegro.me.

REACT Kamp će se održati od 03.09. do 08.09.2018.

Nagrada se sastoji od:

Plaćenog putovanja za sve učesnike od BiH do Gusinja, Crna Gora (odlazak i povratak);

Plaćenog smještaja i hrane;

Učešća na radionicama i ostalim aktivnostima koje će biti organizirane u kampu.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na e-mail adresu: konkurs@theloft.ba