Nakon promocije u Bugojnu, Mostaru i Gornjem Vakufu, stranice knjige će bit otvorene i u rodnom gradu autorice gdje su teme za neke priče i imale svoje ishodište u ranoj mladosti. Mnogi likovi, toponimi, dijelovi dešavanja u vremenskom trajanju su živjeli i nastajali pod ovim parčetom neba tako da su priče izvjesni trag o životnom trajanju jednog prostora u jednom vremenu.

O knjizi će na promociji govoriti: Blaženka Matešić, promotor, Senada Milanović, profesorica i recenzentica zbirke priča „Mladost u bezdanima jave i sna“, Vernesa Manov, autorica zbirke.

Gošće u zabavnom dijelu programa: Šejla Hujdur, interpretatorka zabavne i strane muzike i članice Dječije scene Teatra Fedre Bugojno, zadužene za muzičko-scenski dio programa.

Promocija knjige je i svojevrsna promocija teatarskog rada spisateljice u odgajanju mladih u umjetničkom, književnom i scenskom izražavanju.

Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje lijepe pisane riječi, teatarske umjetnosti i urbane muzike da dođu na promociju knjige u subotu, 05.12.2015. godine, u 19 sati u dvoranu KSC/KŠC PROZOR-RAMA i svojim prisustvom uveličaju ovaj kulturni događaj u našem gradu.

Posebno bi nas radovalo što veće prisustvo osnovaca i mladih na promociji jer cjelokupno umjetničko djelovanje Vernese Manov najviše je usmjereno na one koji su naša budućnost, a to je sigurno naša mladost.

UKRATKO O KNJIZI

ZBIRKA PRIČA „MLADOST U BEZDANIMA JAVE I SNA“ JE ZBIRKA O ODRASTANJU JEDNE UMJETNIČKE SPISATELJSKE DUŠE U NAJBURNIJEM NOVIJEM BH VREMENU KADA SE DRUŠTVENO-HISTORIJSKA ZBILJA NAŠIH PROSTORA PODUDARILA VREMENSKI SA MLADOŠĆU GENERACIJA MLADIH KOJE SU NAGLO ODRASLE, OSTAVLJAJUĆI USPOMENAMA SVOJE ZAVIČAJE, DRAGE LJUDE, SNOVE.

KNJIGA JE KONCIPIRANA U DVA DIJELA, SIMBOLIČNO NAZVANIM „U BEZDANIMA JAVE“ I PRIČE OBUHVAĆENE OVIM CIKLUSOM SU AUTOBIOGRAFSKE U KOJIMA SU OPISANI PRVI UMJETNIČKI I MLADALAČKI NEMIRI, PODUDARENI SA POČETKOM RATNE ZBILJE (U ISTO VRIJEME SE DEŠAVA DRAMA ODRASTANJA I RATNA DRAMA NAŠIH GRADOVA (PROZOR, KONJIC, SARAJEVO, MOSTAR, GORNJI VAKUF...) - TA DRAMA ZBILJE KOJA JE NA ČAS OPISANA IZ PERSPEKTIVE TINEJDŽERICE KOJA SLUTI DOBRO U LJUDIMA I U VREMENIMA. TO JE SVOJEVRSNI PORTRET JEDNE BH MLADOSTI KOJA JE SANJALA VELIKE SNOVE O LJEPOTAMA, O HUMANIZMU, O UMJETNOSTI.

TI SNOVI I TE JAVE SU SE IZBORILI U SRCU UMJETNIČKOM DA, IPAK, DOSLUTI LJEPŠI SVIJET JAVE, KASNIJE U PRIČAMA “U BEZDANIMA SNA“ KOJE SU REZULTAT TE UMJETNIČKE FIKCIJE.

TE PRIČE IZ CIKLUSA „U BEZDANIMA SNA“ SU PRIČE ZA KOJE JE AUTORICA DOBILA NAGRADE I KOJE SU U TOKU SVOG DESETOGODIŠNJEG RADA U TEATRU FEDRA BUGOJNO POSTAVLJANE NA DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE, TE OBLIKOVANE U MULTIMEDIJALNE SPOTOVE I PERFORMANSE.