Po prvi put je žena matematičar dobitnik najprestižnije matematičke nagrade, što predstavlja ogroman uspjeh za jednakost spolova u jednoj od naučnih oblasti kojom najviše dominiraju muškarci.


Maryam Mirzakhani, koja ima 37 godina, bit će uručena Fildsova medalja - često smatrana Nobelovom nagradom za matematiku, u nepostojanju iste, na ceremoniji u Seulu, u srijedu 20. avgusta. Rođena i odrasla u Iranu, ona je redovni profesor na Univerzitetu Stanford u SAD-u od 2008. godine.


Svi prethodni dobitnici ove nagrade od njenog osnivanja 1936. godine su bili muškarci, što je jedan od najvidljivijih pokazatelja da je na najvišem nivou matematika i dalje pretežno muška disciplina.


Ingrid Daubechies, predsjednica Međunarodne matematičke unije (MMU), izjavila je da je uspjeh Mirzakhani "veoma značajan, i nadam se da će podstaći još više žena da se bave matematikom, jer nam je potrebno više žena. Naročito mi je drago što napokon možemo ostaviti tu sintagmu 'nikad se prije nije desilo'."


Fildsova medalja se dodjeljuje za dva do četiri matematičara mlađa od 40 godina, svake četvrte godine na MMO-ovom Međunarodnom matematičkom kongresu. Medalja nagrađuje "izvanredno matematičko postignuće za dosadašnji rad i najavu budućih uspjeha", zbog čega i postoji starosna granica.


Pored Mirzakhani, ostali dobitnici nagrade su Manjul Bhargava, profesor sa Prinstona, rođen u Kanadi, ali odrastao u SAD-u, Artur Ávila iz Brazila i Martin Hairer iz Austrije.


Pored odavanja počasti jednoj ženi, ovogodišnja Fildsova medalja pokazuje i porast broja vrhunskih matematičara porijeklom iz zemalja u razvoju, čak iako oni rade na Univerzitetima na Zapadu.


Ávila, koji radi u Parizu, prvi je dobitnik iz Južne Amerike, dok je Mirzakhani prva dobitnica nagrade sa Bliskog Istoka.


Fields-medal


Međutim, upravo je pojava žene dobitnika nagrade tema koje će najvjerovatnije da izazove najviše rasprava u matematičkim i širim naučnim krugovima. Iako broj žena koje diplomiraju matematiku skoro dostiže broj muškaraca na univerzitetima u SAD-u, žene ipak čine manje od 10% redovnih profesora na 100 najboljih američkih univerziteta, navode Stephen Ceci i Wendy Williams, profesori sa Univerziteta Cornell University, u svojoj knjizi The Mathematics of Sex.


"Oko 30% doktoranata na istraživačkim odsjecima univerziteta u SAD-u su žene", kaže Daubechies. "Međutim, veći je postotak žena koje napuštaju akademsku zajednicu, nego muškaraca, tako da dolazimo do još manjeg postotka žena na postiplomskim studijama i žena među profesorima. Dakle, ne samo da je broj žena mali, nego i u postotcima više ih odlazi. Nadam se da će se to izmijeniti."


Daubechies, koja je prva žena predsjednik MMU, kaže da je bilo izvanrednih matematičarki i prije, ali da često nisu postigle svoje najbolje rezultate prije svoje četrdesete godine.


"Naravno da mi je veoma drago da je prva žena dobila Fildsovu medalju upravo za vrijeme mog mandata, ali mislim da je to samo slučajnost. Nisam to postavila kao radni cilj. Bilo bi potpuno neprimjerno uraditi nešto tako."


Svaka Fildsova medalja dolazi sa posvetom, koja je teško razumljiva za one bez matematičkog znanja, pa čak i za one koji ga imaju, pošto su granice matematike vrlo apstraktne.


Ávila je dobio svoju "za njegove značajne doprinose teoriji dinamičkih sistema", Bhargava je dobio "za razvoj snažnih novih metoda u geometriji brojeva", Hairer "za izvanredan doprinos teoriji stohastičkih parcijalnih diferencijalnih jednačina", a Mirzakhani "za njen izuzetan doprinos dinamici i geometriji Rimanovih površi i njihovih modul prostora".


Daubechies je dodala: "Mi u MMU vjerujemo da je matematički talenat ravnomjerno raspoređen širom planete - mogućnosti su one koje nisu. Iskreno se nadamo da ćemo, dajući više mogućnosti - za žene, ili ljude iz zemalja u razvoju, vidjeti više njih na samom vrhu, ne samo u nižim redovima."


Alex Bellos, time.com

Prijevod: Prometej.ba, 21.08.2014.