Na održanoj sjednici donijeti su sljedeći zaključci:

- Univerzitet u Sarajevu će angažirati sve odgovarajuće kapacitete s ciljem pružanja pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima;

-  nastava na Univerzitetu u Sarajevu se neće odvijati u toku ove sedmice;

- sve aktivnosti koje se odnose na nastavu i ispitne rokove, a predviđene su Kalendarom aktivnosti organizacije i realizacije studijskih programa na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2013/2014. godini, pomjeraju se za sedam dana;

-  formiran je koordinacioni tim za aktivnosti koje će Univerzitet u Sarajevu poduzeti s ciljem pomoći stanovništvu i sanacije šteta te raščišćavanja poplavljenih područja.


Studenti, nastavnici i zaposlenici Univerziteta u Sarajevu će, u koordinaciji sa nadležnim organima, od srijede do nedjelje kontinuirano odlaziti u gradove pogođene poplavama te pomagati u raščišćavanju tih područja.


Ovom prilikom upućujemo apel općinama, centrima civilne zaštite te drugim relevantnim ustanovama i kompanijama da, ukoliko su u mogućnosti, osiguraju higijensko-sanitarna sredstva, potrebnu zaštitnu i radnu opremu (čizme, lopate, maske, higijenske i radne rukavice i dr.) kao i prijevoz studenata, nastavnika i zaposlenika Univerziteta na ugrožena područja.


Pomoć je moguće pružiti posredstvom fakulteta i akademija Univerziteta ili Kampusa Univerziteta u Sarajevu (prostorije Studentskog parlamenta), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta.


Kontakt osobe:

prof. dr. Ifet Mahmutović, rukovodilac koordinacionog tima – 061/484-350

Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta – 061/345-508

 

140517030

Prizor iz Doboja; fotografija Klix.ba

 

Profesor Osman Lindov sa Saobraćajnog fakulteta u izjavi za Novo vrijeme kaže kako će do nedjelje svakodnevno biti slato po tisuću studenata u devastirana područja.


“Ovo svakako ne podrazumijeva slanje humanitarne pomoći i njeno dostavljanje koje se već radi. Cilj ovih akcija je da studenti s lopatama, čizmama, kabanicama i maskama očiste poplavljena područja. U autobusima koji će već danas u 13 sati krenuti bit će i medicinari s Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Od sutra (srijeda) bit će organizirani odlasci iz Kampusa Univerziteta kao centralnog mjesta Sarajevskog univerziteta“, istakao je Lindov za Novo vrijeme.


Po riječima profesora Lindova planirani su odlasci u Maglaj, Žepče, Olovo, Zavidoviće, Doboj a možda i u Bijeljinu. On ističe kako odgođena nastava ne podrazumijeva odsustvo bez obaveza, već angažman mladih na što bržem oporavku poplavljenih gradova Bosne i Hercegovine.