Svaka vlast protiv koje se ovih dana demonstrira je banditska, ali i protivljenje njoj je poprimilo u dobroj mjeri kriminogene elemente.


Paljenje, demoliranje, rušenje, povređivanje nije rješenje i s njim se duboko ne slažemo. Došlo je do ostavki pojedinih kantonalnih vlada, ali time neće doći do rješenja nijednog problema. Slijede političke trakavice, prekompozicije vlasti i slično, od čega ništa ne ide na ruku građanima.


Pasivnost policije je uslovljena ponašanjem i izjavama njihovog glavnog nadređenog, ministra naše cjelokupne nesigurnosti Fahrudina Radončića. Radi se o najgorem političkom populizmu koji je primjenjivao Slobodan Milošević, čija je strategija najbolje sumirana u njegovom čuvenom: „Niko ne sme da vas bije“, što Radončić posljednjih dana u različitim varijacijama ponavlja. S obzirom da je svjesno pasivizirao policiju koja nije uspjela da zaštiti zgradu Predsjedništva BiH i Arhiv BiH koje su izgorjele smatramo ga direktno odgovornim za desetine povređenih policajaca, ogromnu materijalnu i moralnu štetu nanesenu BiH, a moguće je da ima učešća i u mobilizaciji nasilnih demonstranata. Zato zahtjevamo bezuslovnu ostavku ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.


0955c966ea5049a3aad7a61bc3021158 -2


Nasilna dešavanja posljednjih dana percipiramo kao rat bandi – banditske vlasti i bandi koje su preuzele kontrolu od demonstranata da artikulišu nezadovoljstvo svih obespravljenih.


Pozivamo svu kreativnu i intelektualnu energiju BiH, cjelokupan civilni sektor da se jasno ograde i distanciraju od nasilja te da pomognu policiji u saniranju postojeće situacije kao i obespravljenima da do rješenja svojih problema dođu nenasilnim putem.


NVO GARIWO