Tek sam danas, na inzistiranje prijatelja, pogledao i poslušao nekoliko minuta gostovanja premijera Federacije BiH i predsjednika SDP-a, Nermina Nikšića, u podcastu portala Bljesak.info. Šteta je što nisam ranije. Nikšić je na Bljesku gostovao 8. marta 2024, u vrijeme kada se protiv mene provodila hajka koju je, između ostalih, generirala i njegova stranačka kolegica Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Na upit voditelja Borisa Čerkuča da prokomentira slučaj Šarčević-Karić, Nermin Nikšić je rekao: „E'o ja neću to komentarisat', komentarisat ću ovo, ovaj, mislim da je to ovo, ma ovaj, hoću, hoću, ovaj, ako ako ako se a mislim da se radi o istom tipu: pojavila se prepiska u medijima između mene i njega, a ovaj gdje ja, gdje on mene ubjeđuje da ja ne trebam smijenit Seku (Sebiju Izetbegović, m. op.), gdje ja ka'em ne bi' ja to nikad uradio, to neko drugi radi, dakle, potpuna laž, neistina, nit smo razmijenili poruke niti ovo, dakle ništa, i onda čak bilo hoću l' tužit neću l' tužit, šta ću tužit take ljude, tako da, ja smatram da je potpuno bespotrebno s njim se prepisivati jer on traži na taj tu način neku pažnju, neku, ma da, medijsko prisustvo. Pa evo kažem Vam, objavili su to neki, prije svega moj omiljeni portal Slobodna Bosna je objavila tu prepisku između mene i njega, dakle nigdje veze mislim.“

Zbog svega rečenoga, potrebno je da kažem sljedeće:

Pojma nemam o kome je Nermin Nikšić govorio misleći na mene. Očigledno je da me s nekim pomiješao. S Nerminom Nikšićem nisam imao nikakvu prepisku niti sam izmislio ikakvu prepisku koju je objavila Slobodna Bosna. Dakle, ovo što je Nermin Nikšić rekao je najobičnija laž i izmišljotina, da ne kažem bulažnjenje. Ako je posljedica neinformiranosti i traljavosti, i ako je nekoga tko se zove Franjo Šarčević pomiješao s nekim tko se zove Josip a preziva nekako na Š, to ga – kao osobu koja se nalazi na najmoćnijoj političkoj funkciji u državi – svejedno ne opravdava. Uostalom, imao je sasvim dovoljno vremena da mi se bar izvine.


Franjo Šarčević, Prometej.ba

2. 4. 2024.