Nezavisnost je temelj svake države, pa tako i naše zajedničke Bosne i Hercegovine. Kako bi svi građani, narodi i narodnosti bili zadovoljni i sretni, država mora biti samostalna i sama sebi krojiti kapu. Svaka intervencija strane sile svakako bi bila u njihovom, a ne u našem interesu, čega smo na sreću potpuno svjesni.

Ove godine Bosna i Hercegovina ima poseban razlog za slavlje Dana nezavisnosti. Ekonomija, već u dugogodišnjem usponu, i prošle godine ostvarila je značajan rast. Ekonomski analitičari predviđaju nastavak ovih pozitivnih trendova prognozirajući ove godine rast BDP-a od 4,1%. Ako je vjerovati analizama Narodne Banke Bosne i Hercegovine, nezaposlenost će u 2017. godini pasti na svega 7,2% što je svakako dobra vijest. Ministarstvo razvoja BiH još je optimističnije i predviđa pad nezaposlenosti na samo 6,8%. Sve institucije su složne u procjeni kako će industrijska proizvodnja u 2017. rasti više od 10% čime će biti nastavljen pozitivan trend razvoja industrije.

Svakako treba proslaviti i to što je BiH u protekloj godini konačno uspjela pokriti uvoz izvozom te ostvariti zasad skroman izvozan suficit od 2%. Ovoj pozitivnoj bilansi nesumnjivo su pridonijeli programi proizvodnje organske hrane i uspješna sanacija većih kolektiva koji su se godinama nalazili u problemima, a sada su ponosni izvoznici. Pomogli su i mnogobrojni vladini programi jačanja domaćeg tržišta, poput akcije „Kupuj domaće, kupuj kvalitetno“ koja je uspjela nakon uvođenja certifikata kvalitete „Izvorno domaće“ podići potražnju za domaćim proizvodima 23% samo u prethodnoj godini. Bosna i Hercegovina postaje sve nezavisnija od globalnih ekonomskih kretanja.

Premijer je jutros u svom tradicionalnom obraćanju povodom Dana nezavnosti nakon citiranja ovih pozitivnih brojki, zajedno sa svojim kolegama iz vlade, najavio nove ekonomske programe od čega je posebno izdvojio daljnja sredstva za jačanje malih preduzeća koja proizvode organsku hranu, ali i potpuno novi program poticaja za proizvodnju obnovljive energije koja postaje sve veći trend u svijetu. Ministar turizma pohvalio se i novim sredstvima za turističku promociju naše zemlje te naglasio kako sektor turizma donosi sve veće prihode budžetu, oslonjen na naše bogato naslijeđe prošlosti i prirodnih ljepota koji privlače sve veći broj stranih turista.

U nastavku obraćanja ministar industrije i energetike istakao je uspješno poslovanje privrednih subjekata koje je državna intervencija spasila iz ralja stečaja. Direktor Energoinvesta je prije nekoliko dana u Tripoliju potpisao ugovor vrijedan 860 milijuna dolara na poslovima obnove Libije. Naša diplomacija aktivno je radila na ovom poduhvatu, istakla je ministrica vanjskih poslova. Tuzlanska Dita, sinonim radničke borbe, ove godine planira ponovno lansirati svoju kozmetiku u suradnji s indijskim partnerom. Ministar industrije se pohvalio i potpunom revitalizacijom jablaničkog Granita te zavidovićke Krivaje koja je ušla u zajednički posao izgradnje montažnih kuća sa živiničkim Konjuhom. „Ovime su procesi privatizacije koja je u početku pogrešno krenula, konačno ispravljeni i završeni“, naglasio je ministar.

Ministrica socijalne politike objavila je kako će vlada ove godine početi zatvarati takozvane „Narodne kuhinje“ koje je od početka mandata vlade označila kao „privremenu interventnu mjeru“. Prema riječima ministrice: „Broj siromašnih građana gotovo je zanemariv te više nema potrebe za narodnim kuhinjama. Korisnije je i isplativije subvencionirati preostale siromašne građane direktno novcem nego obrokom u toj ili manjoj vrijednosti, dok se ne izvuku iz svog teškog stanja, na čemu će svakako imati punu podršku vlade.“

Nakon obraćanja ministara, za govornicu se vratio premijer te istakao kako „jesmo na dobrom putu, ali još uvijek ne možemo biti zadovoljni dok ne dostignemo zapadno-europske standarde života, produktivnosti, zdravstvene skrbi, školstva i socijalnih davanja. Naši građani nisu lošiji ili gori od zapadno-europskih građana te imaju pravo na dobar standard. Ipak, svi smo zajedno u istoj Europskoj uniji“.

Svi pozitivni tokovi svakako su uslovljeni novim reformskim kursom vlade. Nakon postizanja političkog koncenzusa o prioritetnim problemima građana, Bosna i Hercegovina krenula je nezadrživo naprijed te u vihoru ekonomskog uspjeha riješila svoje unutrašnje probleme. Prijašnje nepotrebne tenzije kao da su preko noći splasnule pred sviješću i vlasti i građana o tome što su stvarni problemi. Svi ovi napori su, kako vidimo, dali neočekivano dobre rezultate.

Svakako nas na polju nezavisnosti može razveseliti i činjenica da je Visoki predstavnik najavio zatvaranje svojeg ureda u Bosni i Hercegovini jer “za njim više nema potrebe“. Na konferenciji za medije održanoj jutros u njegovoj bečkoj kancelariji, Visoki predstavnik je rekao: „Bosna i Hercegovina uspješno je izvršila reforme na mapi puta za zatvaranje mog ureda. Institucija Visokog predstavnika više nije potrebna te će ona stoga polagano ući u proces likvidacije. Čestitam građanima Bosne i Hercegovine na mudrom izboru i uspješnom političkom vodstvu.“ Ova vijest nije toliko odjeknula u medijima kako se očekivalo, prije svega iz razloga što su građani navikli na političku stabilnost te već godinama nisu obraćali pažnju na sve nepotrebniji Ured visokog predstavnika.

Tradicionalnog obraćanja članova Predsjedništva povodom Dana nezavisnosti neće biti. Kako nam je saopćeno iz zajedničkog kabineta članova predsjedništva, ovi izabrani dužnosnici su namjerno baš na Dan nezavisnosti krenuli u turneju ekonomske diplomacije. Svi članovi Predsjedništva iskoristit će svoje dobre veze sa Rusijom, zapadnom Europom i Bliskim istokom kako bi osigurali nove poslove domaćoj privredi. Saopćeno je kako kolektivno predsjedništvo države smatra ovakav potez najboljim poklonom građanima za Dan nezavisnosti. Po povratku s turneje članovi predsjedništva posjetit će Istanbul, Beograd i Zagreb kako bi potpisali ugovore o ekonomskoj međudržavnoj suradnji. Bosna i Hercegovina prema njihovim riječima jako dobro koristi svoju raznolikost za dobre veze u svijetu te će tako nastaviti i ubuduće.

Dan nezavisnosti čestitalo je i Zajedničko udruženje boraca koje je izrazilo zadovoljstvo što je status boraca novim Zakonom o pravima boraca konačno, kako su rekli, „dostojanstven jer su nakon dogovora s vladom osnovna primanja povećana iznad cijene potrošačke korpe.“ Borci su naglasili kako su ponosni na svoj doprinos uspjehu koji danas doživljavamo te da će i dalje nastaviti raditi na prevazilaženju preostalih razlika među njima.

Redakcija našeg portala pridružuje se čestitkama i dobrim prognozama te želi čitateljima sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prometej.ba/D.Š.

Tekst je naravno satiričan. U mjeri u kojoj (ni)je ovo sve tako, trebamo staviti malo prst na čelo i zapitati se zašto.