Mora se priznati da je tročlana Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), brže nego što se očekivalo, jutros donijela ekspresnu odluku kojom se Goran Salihović privremeno udaljava sa pozicije glavnog državnog tužioca u Tužilaštvu BiH.

Povezano: Put bez povratka: Dodik polako otvara Pandorinu kutiju

Međutim, priča na ovome se ne završava. Prema zakonu o VSTV-u BiH, Salihović ima pravo žalbe na ovu odluku Drugostepenoj disciplinskoj komisiji koja sada može potvrditi, ukinuti ili preinačiti odluku Prvostepene disciplinske komisije. Dakle, vrlo lako se može desiti da Drugostepena komisija ukine prethodnu odluku nižeg organa čime bi se Salihović vratio na prvobitno radno mjesto. Salihović je već najavio da će iskoristiti pravo na žalbu, a kako i ne bi kada se uzme obzir da on pretenduje na mjesto predsjednika Suda BiH na koje se može kandidovati jedino sa besprijekorno čistom biografijom.

“Građanima i javnosti poručujem da sam spreman na bilo kakav postupak pri UDT-u (Ured disciplinskog tužioca op.a.), jer sam siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka i tražim da se postupak vodi potpuno javno, kako bi se vidjela cijela montaža i konstrukcija”, kazao je Salihović za medije.

No, ni ovdje se ne završavaju sve pravne mogućnosti za Salihovića. Ako odluka Drugostepene komisije ne bude išla u njegovu korist, onda on može podnijeti žalbu VSTV-u kao cjelini koji, ako ne potvrdi mjeru razriješenja, može, doduše, izreći neku drugu mjeru. Zadnja instanca jeste Sud BiH kojem Salihović može uložiti žalbu samo ako je VSTV - koji je prethodno izrekao mjeru razriješenja - prilikom vođenja disciplinskog postupka učinio materijalnu povredu pravila postupka predviđenih zakonom ili ako je pogrešno primijenio zakon. U tom slučaju bi Salihović imao vremena da u roku od tri sedmice, od dana primitka odluke VSTV-a, uloži žalbu s tim što Sud BiH po skraćenom postupku automatski odbacuje tu žalbu ako se navedeni rok probije. Dok se u potpunosti ne okonča postupak protiv Salihovića, VSTV je na vanrednoj telefonskoj sjednici privremeno imenovao Gordanu Tadić na mjesto glavnog državnog tužioca Tužilaštva BiH.

(Edin Redžić, Prometej.ba)