Brandenburška vrata u Berlinu osvijetljena u povodu 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata (Pixell/Reuters/Fabrizio Bensch)


Katolički biskupi u Njemačkoj obilježili su 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata opširnom izjavom koja kritizira ponašanje njihovih prethodnika u vrijeme nacističke vlasti.

U izjavi predstavljenoj 29. travnja njemački biskupi kažu da se, za vrijeme nacističkog režima, biskupi nisu suprotstavili istrebljivačkom ratu koji je započela Njemačka i zločinima koje je režim počinio, te da su ratu dali i religiozno značenje, izvještava Njemačka katolička novinska agencija KNA.

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, predstavljajući biskupsku izjavu na video konferenciji rekao je: „Ne smijemo se odmarati nego prenijeti ostavštinu u budućnost. Tim više jer se čini da se Europa ne nalazi trenutno u dobrom stanju.“

Bätzing je dodao da su „stari demoni podjela, nacionalizma, 'etničkog' razmišljanja i autoritarne vlasti“ na mnogim mjestima podigli glave. „Zastrašujući antisemitizam je široko rasprostranjen, čak i ovdje u Njemačkoj.“

Rekao je da je svatko tko je naučio lekcije iz povijesti dužan da se oštro suprotstavi ovim tendencijama. „Ovo se bez ijednog ako i ali odnosi na Crkvu, koja je predana evanđelju mira i pravde“, prenosi National Catholic Reporter.

I druge crkve u Njemačkoj su zajedno s katoličkom obilježile kraj Drugog svjetskog rata i uputile apel za očuvanje dara mira i učenje iz prošlosti, prenosi Vatican News.

Predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj, biskup Heinrich Bedford-Strohm, istaknuo je trajnu njemačku odgovornost za nebrojene žrtve II. svjetskoga rata: “Bog ne zaboravlja, to su nas naučila naša židovska braća. Spominjemo se svih mrtvih jer ih i Bog vječno slavi. I 75 godina nakon završetka rata Njemačka je obilježena krivnjom. Nasuprot zaborava i svake relativizacije poručujemo: Da, bili smo krivi, donijeli smo bijedu cijeloj Europi i velikom dijelu svijeta”, prenosi IKA.

Opširni dokument Njemačke biskupske konferencije prevest ćemo u narednim danima i objaviti na portalu Prometej.ba. Iz njega bi i Biskupske konferencije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i druge vjerske zajednice na našim prostorima, mogle i trebale mnogo toga naučiti.


Prometej.ba