Nobelovac, koji je rekao da bi znanstvenici trebali raditi u rodno odvojenim laboratorijima te da je problem s “djevojkama” to što uzrokuju da se muškarci u njih zaljubljuju, dao je ostavku na mjestu profesora na UCL-u (University College London).

Tim Hunt, engleski biokemičar koji je priznao da je imao reputaciju kao “šovinist”, na Svjetskoj konferenciji znanstvenih novinara u Seoulu, Južna Koreja, izjavio je: “Samo da vam kažem svoje problem s djevojkama … tri se stvari dogode kad su one u laboratoriju … Zaljubiš se u njih, one se zaljube u tebe, a kada ih kritiziraš one plaču.”

U izjavi koja je objavljena na njihovoj stranici UCL je potvrdio da je Hunt u srijedu odstupio sa mjesta honorarnog profesora na UCL-ovom Fakultetu znanosti o životu, “zbog komentara o ženama na Svjetskoj konferenciji znanstvenih novinara 9. lipnja”.

Uz to stoji: “UCL prvi je univerzitet u Engleskoj koji je dao ista prava studentima ženama kao i muškarcima te Univerzitet smatra da je ovaj rasplet u skladu s našom predanošću rodnoj jednakosti.”

Hunt, 72-godišnjak koji je 2001. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, potvrdio je da jest bio za jednorodne laboratorije, dodajući da mu nije bila namjera “stati na put ženama”.

Govoreći za BBC Radio 4 u srijedu, Hunt se ispričao, tvrdeći da je samo htio biti humorističan – dodajući pak da jest mislio na onaj dio kada je rekao da ima problema s djevojkama.

Njegove primjedbe tweetala je Connie St Louis, voditeljica programa novinarstva za znanost na Univerzitetu grada Londona, a koja je nazočila konferenciji.

Komentirala je: “Stvarno, zar ovaj nobelovac misli da smo još uvijek u viktorijanskom dobu!?”

Izvor. THE GUARDIAN