Recenzent knjige Nerzuk Ćurak kaže da je riječ o kritičkoj analizi političkog mišljenja i djelovanja Alije Izetbegovića iz pera čovjeka koji je, kako je ocijenio, imao dosta relevantne uvide u tu politiku. On navodi da je knjiga zasnovana na obimnim izvorima, te da ništa nije plod slobodne impresije, nego se radi o literaturi koja svoje komentare i stavove zasniva na mnoštvu izvora, piše Novo vrijeme.

U intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), Čengić kaže da mu nije bila namjera da Izetbegovića slika ni crno ni bijelo. "Nisam unaprijed odredio boju koju ću koristiti. To su prije mene mnogi praktikovali, ja nisam. Nisam imao predubjeđenja i unaprijed stvorene zaključke koje treba dokazivati i podržavati. Pošao sam da tragam za istinom sa nulte tačke... O čemu god da sam pisao nastojao sam da nađem razumijevanja za položaj u kome se Alija Izetbegović nalazio, pokušavao sam da razumijem sve muke kojima je bio izložen. Definitivno, moja knjiga nije proizvod zle namjere, nego nastojanja da se otkrije istina, da se raspakuje mit koji Bošnjacima sprečava da misle svojom glavom. Da se oslobođeni tog mita i Velike laži okrenu budućnosti umjesto što su zaronjeni u prošlost. Stranka demokratske akcije, na čelu sa biološkim Izetbegovićevim nasljednikom, jednu ogromu izmanipulisanu, nezrelu i neobrazovanu bošnjačku masu nastoji što duže zadržati u zatočeništvu Velike laži na osnovu koje se održava na vlasti. Da nije mita o Aliji, Stranka demokratske akcije bi se već odavno našla na političkim marginama jer nema šta da ponudi, jer se istrošila i jer je ogrezla u u lopovluk i nemoral. Istina ne zavisi od mnoštva i trenutne snage koja nameće i podržava Veliku laž. Kad – tad sve dođe na svoje."

Esad Bajtal na promociji knjige istakao je da ova knjiga "pokušava da nas probudi za činjenice stvarnosti koje bivaju prikrivene ideološkim načinom govora o stvarnosti. Ona treba da budi one koji jedva opstaju u životu, koji preživljavaju i imaju egzistencijalne probleme”.

"Najgore u svemu tome je što je Izetbegović odmah nakon referenduma nastavio razgovore o podjeli zemlje a na to nije imao pravo. Nakon što se narod izjasnio za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu niko poslije toga nije imao pravo tu odluku poništiti... Rat je bio besmislen i Izetbegović je bio jedan od onih koji su ga obesmislili, ako se za bilo koji rat može kazati da je smislen. Apsurdno je da su Bošnjaci, faktički, vodili rat za podjelu zemlje, a da toga nisu bili svjesni", ističe autor u intervjuu za NAP.