Can Dündar, bivši glavni urednik novina Cumhuriyet koje su bile kritične prema turskom režimu, u srijedu je u Istanbulu osuđen na 27 godina zatvora. Sud ga je proglasio krivim jer je „otkrivao državne tajne“ i time „pomagao terorističku organizaciju“. Budući da je Can Dündar od 2016. godine nastanjen u Njemačkoj, za sad će izbjeći zatvor u Turskoj, piše Die Tageszeitung.

Can Dündar spada u najpoznatije i najprofiliranije novinare, filmaše i spisatelje u Turskoj. Njegov sukob s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom započeo je 2015. kada je preuzeo mjesto glavnog urednika Cumhuriyeta, tada najvećih opozicionih novina u državi.

U svibnju 2015. objavio je sa Erdem Gülom senzacionalnu reportažu o ilegalnom transportu oružja turske tajne službe koje je trebalo doći do islamističkih boraca u Siriji. Ono što priču čini zanimljivom jeste da je Dündar priložio slike transporta zaustavljenog od strane policije pri čemu je otkriven sadržaj kutija.

Erdogan je bio izvan sebe od ljutnje i javno je prijetio Dündaru da će za to platiti cijenu. Can Dündar je odmah optužen, a u studenom 2015. je odveden u istražni zatvor. Nakon velike kampanje solidarnosti on i Erdem Gül pušteni su nakon tri mjeseca zatvora na slobodu. Na prvostepenom sudu je 2016. osuđen na više od pet godina zatvora. No, već tada nije više bio u Turskoj.

Nakon što je jedan desni radikal u pauzi procesa izvršio atentat na njega, koji je umalo uspio, otišao je u inozemstvo, a u srpnju 2016. nastanio se u Berlinu. Za to vrijeme je proces protiv njega u Turskoj nastavljen. Nakon što je državno tužiteljstvo poništilo prvostupanjsku presudu, odlučio je vrhovni sud 2018. godine proširiti optužnicu, te je optužio Dündara za špijunažu i podržavanje terorizma.

U srijedu ujutro 23. decembra je osvanula presuda. Presuda, čak unatoč visini, bila je očekivana budući da predsjedavajući sudskog vijeća slovi kao agent režima. Dündarovi odvjetnici su zbog toga uputili žalbu protiv pristranosti suda, koja je bila odbijena. Iz protesta se zbog toga njegovi odvjetnici nisu pojavili na izricanju presude.

Prije nekoliko mjeseci mu je sud zaprijetio pljenidbom njegovog posjeda u Turskoj ako se ne pojavi pred sudom. Dündar je zbog toga izgubio svoj stan u Istanbulu. Godinama je njegova žena bila u pritvoru, jer se režim nadao da će time potaknuti njegov povratak. Nedavno je pak i Dilek Dündar uspjela pobjeći u Europu. Njihov zajednički sin također živi izvan Turske.

Dündar je i iz Berlina i dalje aktivan kao novinar, te tamo vodi web stranicu Özgürüz (Mi smo slobodni), platformu za kritičko izvještavanje o Turskoj. Can Dündar je više puta nagrađivan u Europi. On je najpoznatiji turski emigrant u Berlinu.

(taz.de, Prometej.ba/D. Pejanović)