Oppa Trumpadmin Style

Trumpova administracija svoje je oči nakratko odmaknula od Bliskog istoka i usmjerila ih na Daleki istok gdje su ih dočekali sami problemi jer jedna od Koreja konstantno svojim postupcima iritira onu drugu Koreju, Japan, UN, a posljedično i sami SAD. Naravno da iritiraju kad su svijetu podarili Samsungov Galaxy Note 7, te K-pop u obliku „Gangam Stylea“. Ipak, ni ovaj put nije riječ o zloglasnoj Južnoj Koreji, nego o njihovom sjevernom susjedu Sjevernoj Koreji.

Prošli tjedan Donald Trump je ispunio obećanje (?!) da će se pozabaviti sjevernokorejskim problemom pa poslao nuklearnog nosača zrakoplova prema korejskom poluotoku baš negdje oko tradicionalne proslave 105-og rođendana Kima Ila Sunga. Tad se prema običaju organizira lijepa vojna parada na kojoj se može vidjeti najnoviji trend naoružanja za sezonu proljeće/ljeto 2017. Nakon parade za pučanstvo nije bio organiziran domjenak zbog toga što hrana nije neki prioritet u jednoj od najizoliranijih zemalja na svijetu ali je bilo organizirano lansiranje projektila koje je neslavno završilo, a s druge strane imali su jako dobar vatromet.

Osjetljivost na vatromet razvio je Mike Pence, dopredsjednik SAD-a kojeg je Trump s nosačima zrakoplova poslao da gasi benzinom vatru u jednom od užarenijih mjesta na Zemlji. Pence se naravno nije previše dvoumio prizivati potencijalni nuklearni rat katastrofalnih razmjera nakon kojega bi se generirao takav val izbjeglica u tamošnjoj regiji da bi u usporedbi s valom bliskoistočnih izbjeglica u Europi bio pravi tsunami! Jok! Pence je upozorio Sjev. Koreju da se ne igraju s Trumpovim živčekima navodeći kao reference nedavne napade na Afganistan i Siriju, te da bi za Sjev. Koreju bilo dobro da ne testiraju snagu američke oružane snage u regiji. Uslijedio je odgovor Sjevernokorejaca kojima nije bila draga turneja dopredsjednika SAD-a na nosačima zrakoplova na nuklearni pogon pa su rekli da će odgovor biti nemilosrdan.

Trump je dan nakon neuspješnog lansiranja priupitan od strane novinara što ima za poručiti Kimu Jong Unu, vođi Sjev. Koreje i revolucionarnom političaru koji je na globalnoj političkoj sceni prije Trumpa i Borisa Johnsona popularizirao blago-ekstremne frizure, odgovorio da bi se Kim trebao lijepo ponašati. Kakav krasan geopolitički savjet na radost svih susjeda Sjeverne Koreje!


Sultan umjesto sultana

Na prošlonedjeljnom turskom referendumu o ustavnim promjenama koje bi Tursku od zemlje parlamentarne demokracije pretvorile u zemlju s predsjedničkim sustavom u kojem bi izabrani predsjednik vedrio i oblačio institucijama čineći ga praktički autokratom, turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je bio – gle čuda - u taboru za ustavne promjene ostvario tijesnu pobjedu.

Činilo se da oporba (barem oni koji se još nisu našli u zatvoru) nema baš previše šanse i da će to biti nedvojbena pobjeda na strani Erdogana, a kad tamo na referendumu je uspio prikupiti nešto više od 51 posto glasova izgubivši većinu u tri najveća grada u državi: Ankari, Istanbulu i Izmiru.

To i nije neki uspjeh kad imaš veliku većinu medija (koji nisu u zatvoru) na svojoj strani i kad je građanstvo (barem ono koje nije završilo u zatvoru) podijeljeno oko ovog važnog referendumskog pitanja (postoje li nevažna referendumska pitanja?). Konačan rezultat saznat ćemo za nekoliko dana promatrajući kako se repovi vuku i iza ovog referenduma... Elem, Erdogan je proglasio pobjedu, najavivši pritom novi referendum – o uvođenju smrtne kazne. Krasan restart Turske, hoće li nove ustavne promjene omogućiti Erdoganu da se i nominalno proglasi sultanom ili će ga se ipak drugačije oslovljavati?


Dražesni prijevremni izbori Majski u lipnju

Kad već pišemo o suočavanju s rezultatima referenduma, nastavlja se Brexit napetica. Premijerka Ujedinjenog kraljevstva Theresa May prošli je utorak izjasnila želju za prijevremenim izborima za 8. lipnja 2017., ali premijer ne može direktno sazvati prijevremene izbore bez dvotrećinske potpore članova parlamenta što je kasnije i ostvareno.

Velika Britanija ide na prijevremene izbore! Zašto pobogu? Zato što May želi ojačati poziciju konzervativaca u parlamentu i da joj tamo neki iz opozicije poput Laburističke stranke ili Liberalnih demokrata ne stavljaju klipove pred sam izlazak iz Europe. Iako, da budemo jasni, ne vidi se način na koji bi oporba mogla blokirati izlazak iz Brexita s obzirom na to da je aktiviran famozni članak 50! To je to! Kad njega aktivirate, to je kao da ste pustili vjetar u liftu punom ljudi. Ne možete više ništa vratiti, barem ne a da je fizički moguće, ali uvijek možete ukazati da su drugi krivi za to. Baš to bez ikakve sumnje radi Theresa May ukazujući na parlament u zemlji gdje ni sam narod nije jedinstven oko Brexita koji će se nastaviti bez May ili s May.

Dobra vijest je da u ovim izborima neće aktivno sudjelovati prvi megafon Brexita Nigel Farage, bivši vođa UKIP-a i euroskeptik kojem se radije ostaje u EU parlamentu gdje će iskoristiti svu karizmu svoje političke persone da pomogne Velikoj Britaniji da razvod s EU prođe što bezbolnije. Kakav patriotizam! Kakav indikativni plonker!


Party bez Hrvatske

Hrvati su bili zaokupljeni kolonama na granici sa Slovenijom i teoretiziranjem kako im Slovenci to namjerno čine zbog arbitraže oko graničnog spora (nevezano za kolone), da nisu stigli odmah primijetiti kako nisu pozvani na jednu ekskluzivnu zabavu. I to nam je palo krivo! Zamislite, u Beogradu se nalaze ministri gospodarstva Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije da bi raspravljali o hrvatskoj firmi bez Hrvata?! Neki stvarno duboko zamjere isključivost vezanu za čokoladice!

Na Vučićevom druženju pozvani su bili, osim srbijanskih ministra trgovine Rasima Ljajića i poljoprivrede Branislava Nedimovića, slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić. Donijelo se pet zaključaka koji su ponovo ujedinili ove zemlje u nastojanju da zaštite domaće tvrtke koje su povezane na ovaj ili onaj način s Agrokorom. U sukusu sastanak se može opisati riječima - Tko nas, bre, sastavi? Ah da – Agrokor i mogućnost da nam taj titanik kad bude tonuo odvuče dio gospodarstva u ambis.

Ivan Dermiček