Izdavačka kuća Synopsis i portal Fokus.ba organiziraju predstavljanje knjige „Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene“ autora Franje Šarčevića. Promocija će se održati u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo, u utorak 26. 9. 2023. od 19 sati. O knjizi će govoriti Drago Bojić, Enver Kazaz i autor, uz moderaciju Kristine Ljevak Bajramović.

Knjiga „Izvan stroja“ izašla je iz tiska ove godine u izdanju Synopsisa i sastoji se od 430 stranica. Prvi dio je esej „Pesimizam uma, optimizam volje“, naslov kojeg je pozajmljen od Antonija Gramscija, u kojem autor uz autobiografske crtice obrazlaže motive i pozicije svog angažmana. Drugi dio, „Kronika društvenog urušavanja“, sastoji se od 66 analiza i osvrta objavljivanih na različitim portalima, najviše na Fokusu, od studenoga 2018. do travnja 2023. godine. „Riječ je o komentarima koji analiziraju bosanskohercegovačku društveno-političku zbilju. Šarčević pritom bira najosjetljivije teme, one teme koje mnogi analitičari i komentatori društvene zbilje zaobilaze. Uz kritiku hrvatskog nacionalizma (...) više tekstova posvećeno je i lažima, obmanama i manipulacijama koje proizvode i u javnost odašilju zagovaratelji građanskih ideja i patriotizma” (iz predgovora Drage Bojića). U trećem dijelu, „Bosanski bukvar“, autor na sažet način, koristeći se često ironijama i sarkazmima, opisuje 30 "bh." pojmova, po jedan za svako slovo abecede.

“Iako su tri dijela knjige pisana različitim žanrovima, njihov zajednički nazivnik, da se poslužimo matematičkom terminologijom bliskoj autoru, bio bi ustrajno, strastveno i nepokolebljivo razotkrivanje opsjena, kako stoji i u podnaslovu ove knjige, i nastojanje da se osvijetli potisnuta i zamračena istina. Šarčević u svojoj kritici ne štedi nikoga, ponajmanje one koji dolaze iz njegova etničkog i religijskog backgrounda. Svjestan da živi u društvu laži, lažnih vijesti i alternativnih činjenica, autor tim više inzistira na nužnosti govorenja istine. Pritom se ne da upregnuti ni u čija kola, ni etnička, ni religijska, ni građanska.

Američki filozof Harry Gordon Frankfurt u briljantnom eseju O istini razlikuje između lašca i muljatora. I jedan i drugi znaju što je istina, i dok lažac svjesno govori neistinu, muljator je nešto profinjeniji, on izbjegava istinu i prikazuje stvari onako kako bi on želio da izgledaju ili se zalaže za one vrijednosti u koje on vjeruje. U Šarčevićevim tekstovima čitatelj će sresti dugu listu lažljivaca i muljatora. Šarčević razobličuje društvene laži, ne tek načelno i kao društvene pojave, nego navođenjem imena ljudi.”

– iz predgovora