Govornici su bili predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, sarajevski muftija Husein Smajić i episkop tuzlansko-zvornički Vasilije Kačavenda, inače članovi predsjedništva tzv. MRV-a.


Jakob Finci predstavljao je rad tzv. Međureligijskog vijeća do 2004. godine. Istaknuo je kako su i za vrijeme rata predstavnici vjerskih zajednica (pred licem javnosti) obavljali zajedničke molitve za mir (i druge beskorisne stvari). Finci je istaknuo da "religije ne ratuju nego zajedno rade na izgradnji mira." Sigurno je da rade zajedno, radi se o jednom udruženom poduhvatu, ali pitanje je za što/oko čega.


Husein ef. Smajić predstavljao je rad tzv. MRV-a od 2004. godine do danas. Istaknuo je da od 2004. MRV djeluje kao samostalna nevladina organizacija, dok je do te godine bila na pomoći Svjetske konferencije za mir. Navodio je najvažnije projekte MRV-a, od kojih ističe neke "značajnije": i) Zaživljavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama diljem sekularne Bosne i Hercegovine, koji je u državnim školama široko prihvaćen i vjeroučitelji rade zajedno na dobrobit svih učenika i šire društvene zajednice; ii) Usvojen je zakon o slobodi vjere, pravilnik o registru vjerskih zajednica itd., te afirmiranje braka kao zajednice muškarca i žene; iii) Trud oko toga da se novcem poreskih obveznika financiraju vjerske zajednice, ali nitko osim Distrikta Brčkog ne uplaćuje taj novac; iv) Rad na sprečavanju napada na vjerske objekte zahvaljujući čemu se smanjio broj napada na vjerske objekte; v) Organizacija susreta mladih teologa počevši od 2006. godine na kojima se upoznavaju mladi teolozi i uspostavljaju međusobnu suradnju (nakon tih susreta uglavnom odlaze s utvrđenijim stereotipima koje imaju jedni o drugima jer jedni drugima i poslužuju kao legitimacija sebične vjere u posjedovanje Istine); vi) Izdavanje religijskog kalendara sa svim važnim blagdanima četiriju tradicionalnih religija u BiH.


Vasilije Kačavenda, poznat po tome što je u ono vrijeme slavio genocid u Srebrenici (kako možete vidjeti iz ovog video zapisa: Kako je Vasilije Kačavenda slavio pad Srebrenice), a u novije vrijeme poznat također po pedofilskim aferama i najstravičnijim zločinima protiv djece i mladih (pogledati primjerice: Ispovijest Kačavendinog monaha: Pedofilija i razvrat, Pedofilske dividende vladike Kačavende), govorio je o planovima koje MRV ima u narednom periodu. Istaknuo je da je MRV jedan od primjera pomirenja poslije rata, te je postalo nosilac građanskog života i društva kroz međureligijski dijalog. Kačavenda je kazao da je MRV pokazalo koliko se može učiniti ako su ideje i namjera čiste, a njihove ideje jesu - to je valjda očigledno - apsolutno dobro.


MRV će, planira Kačavenda, surađivati s državom po pitanju slobode vjeroispovijesti, razvijati mrežu žena vjernica po BiH, uvezivati vjeroučitelje. On, koji se u najboljim godinama smijao rušenju džamije u Srebrenici, iskazuje nadu kako će napadi na vjerske objekte postati nepoznanica u našem društvu. Inače, MRV se specijalizirao za osudu napada na vjerske objekte, a nitko od tih MRV-ovaca nije primjerice izrazio osudu prijetnji smrću koje su svojevremeno bile upućivane Emiru Suljagiću niti se dao u osudu nasilja koje nacionalističke političke 'elite' provode nad radnim narodom. Pogađajte zašto.


MRV, ističe Vasilije, ima i volje i entuzijazma kad vide koliko su dobra uradili u BiH. Oni žele da budu primjer, da grade zajedništvo, jer dijalog nema alternativu. Bog je jedan na nebu i molimo ga da s visina pomogne da među nama zavladaju ljubav, mir i sloboda, odlučan je Kačavenda.

 

{gallery}mrvijece{/gallery}

 

| Tekst: Franjo Šarčević

Fotografije: Ivan Tučić

Sarajevo, 14.11.2012. |