Visoko na hridi jasno se vidi u plavo zaogrnuta figura djevice Marije, takozvana Gospa od plašta, ispod nje se nalazi selo Maalula, koje se prostire po dolini kao u stjenovitoj ljusci oraha. Mirno središte sirijskog kršćanstva, u koje svake godine hodočaste tisuće turista, da bi sudjelovali na "Svetkovini od križa", prilikom koje se oganiziraju veliko paljenje vatre na stijenama i veličanstvene procesije. Takva je bila Maalula do početka rujna ove godine. Zaštita koju pruža "Nebeska kraljica" nije puno pomogla kao ni sirijska vojska, kada su islamski borci usred noći napali selo i prognali stanovništvo. Od tada, pobunjenici i vladine snage tamo vode žestoke borbe.


sirija krscani_222


Islamisti u pobjedonosnom napredovanju

"Kada ovi međusobni sukobi prođu, vjerovatno neće više ništa ostati od ovog mjesta", kaže Werner Arnold u intervju za DW. Stručnjak koji se bavi proučavanjem povijesti semitskih naroda skoro 30 godina istražuje Maalulu i zapadno-aramejski jezik. To je jezik kojim je govorio Isus, jezik koji se samo tamo održao. Sada je oko 3000 stanovnika izbjeglo, mnogi su našli utočište u Damasku kod rodbine ili u samostanima. "Tamo su do dan danas i ne mogu natrag", kaže Arnold koji je telefonski razgovarao s armenskim izbjeglicama.


Stanje s kršćanima u Siriji u prošlosti se smatralo dobrim u usporedbi sa stanjem u ostalim zemljama bliskog istoka. Režim u Damasku im je dopustio gradnju njihovih crkvi, dobili su posebnu instituciju za promicanje aramejskog jezika. Ustankom pobunjenika protiv Assada stupaju na scenu i naoružane skupine koje žele uspostaviti islamsku teokraciju i suzbiti prava drugih vjerskih zajednica.


sirija krscani_333_libanon

 Neki kršćani iz Sirije traže utočište u Libanonu

 


Otmice ljudi i pogubljenja

Od tada su na dnevnom redu (ucjenjivačke) otmice i brutalna ubojstva kršćanskih svećenika u Siriji, žali se Daniyel Demir iz Udruženja Sirijaca u Njemačkoj. Tako su krajem travnja oteta dva visoko rangirana biskupa. Njihova sudbina je nepoznata do dan danas. Početkom prosinca mnoge časne sestre, koje su se još kao zadnje održale u samostanu Mar Tikla, također su otete.


Radikalne islamske skupine otvoreno pozivaju na ubojstvo pripadnika vjerskih manjina, izvještava Demir. "Ovdje je zaista riječ o etničkom čišćenju. To nema više veze s demokratskim oporbenim pokretom, za kršćane i ostale manjine ovdje je pravo na postojanje uskraćeno."


"Arapska zima" za kršćane

Alarmantne vijesti iz Sirije ogledaju se i u svjetskom indeksu progonjenih nadvjerske kršćanske humanitarne organizacije "Open Doors" (otvorena vrata): u proteklih 12 mjeseci zemlja je s 36. pala na 11. mjesto. Promatrajući slučajeve fizičkog nasilja protiv kršćana, Sirija je čak na drugom mjestu.


Sve u svemu "Open Doors" gleda na nerede u arapskom svijetu sa velikom zabrinutošću: "Arapsko proljeće se za mnoge kršćane definitivno preobrazilo u arapsku zimu", upozorava organizacija u svom najnovijem istraživanju. Ovdje su islamske skupine značajno uznapredovale. Osim u Siriji položaj kršćana se dramatično pogoršao u Libiji i Tunisu. Masovni otpori postoje također i u Saudijskoj Arabiji kao i u tinjajućim kriznim područjima poput Afganistana, Iraka i Somalije.


Nema nade

Za kršćane u arapskim zemljama, posebno u Siriji, istraživač u Maluli Werner Arnold vidi vrlo malo nade. Već dugo vremena ne računaju na pomoć zapadnih zemalja, kaže on. "Interes za istočno kršćanstvo je uvijek bio malen, a ni sad nije posebno velik. To je jednostavno žalosno za Zapad, koji sebe naziva kršćanskim".


Za sirijske kršćane Arnold se nada jedino i samo tome, "da će sve ove pobune jednom propasti". U ovom trenutku nema izgleda za to. Arnold je siguran: "Ako se Sirija bude razvijala u smjeru da potpuno postane islamska država, onda će vjerojatno svi kršćani napustiti Siriju, ne samo samo armenski kršćani iz Malula."


| Autori: Stefan Dege / Nikolina Tomasović
Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

Deutsche Welle |