Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) (u prevodu: “Učenici pomažu život“) uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke i Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke raspisala je poziv za upis polaznika pete generacije Akademije za mlade lidere u civilnom društvu na koji se mogu prijaviti mladi od 19 do 25 godina iz cijele Bosne i Hercegovine.

Poziv je otvoren do 15. avgusta, a zainteresovani kandidati se mogu prijaviti putem prijavnog obrasca dostupnog na ovom linku: https://shlakademija.ba/prijavi-se-na-akademiju.

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan, dvogodišnji obrazovni program osmišljen s ciljem obrazovanja i osnaživanja mladih koji imaju potencijal da postanu pokretači promjena u društvu i naprave svoju lokalnu zajednicu dostojnom mladog čovjeka.

„Program je namijenjen mladima čiji karakter, iskustvo, razmišljanje i vrijednosti odražavaju potrebu i strast za djelovanjem, promjenom i aktivizmom. Prijavom na Akademiju mladim ljudima se otvara mogućnost dobijanja mentorske, finansijske i svake druge podrške za razvoj aktivističkog djelovanja, lični razvoj u ovoj oblasti, kao i unaprijeđenje specifičnih interesovanja koja u budućnosti mogu da im posluže za dalji profesionalni razvoj“, poručuju iz Fondacije Schüler Helfen Leben.

Akademija nudi finansijsku podršku u vidu potpunog pokrivanja svih troškova tokom pohađanja programa, platformu za umrežavanje sa drugim mladim ljudima iz cijele BiH, ali i sa predavačima koji su vrhunski stručnjaci iz različitih oblasti. Tu su i studijske posjete, inspirativni gosti i poznanstva, poticajan prostor za rad i učenje i još mnogo toga.

Više detalja o Akademiji dostupno je na ovom linku: https://shlakademija.ba/

„Nama u SHL-u je cilj podržati mlade u ostvarivanju njihovog punog potencijala onako kao ga upravo oni za sebe vide. Konkretno sa Akademijom nam je cilj podržati mlade ljude ka preuzimaju vodeće uloge u društvu. U našem radu, mlade vidimo kao partnere sa kojima kroz obrazovne sadržaje, savjetovanje, mentorstvo i finansijsku podršku njihovih ideja, zajedno pokrećemo promjene u zajednicama širom BiH. S toga, pozivamo sve zainteresovane mlade da se prijave na Akademiju i zajedno sa nama doprinesu razvoju društva u kojem žive“, poručili su iz Fondacije Schüler Helfen Leben.

Nastavne aktivnosti za 20 polaznika pete generacije počinju u oktobru 2022, prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH.