Neposredno nakon što je požar zamijećen djelatnici šumarije Tomislavgrad izišli su na teren, no zbog nepristupačnosti terena požar je izmaknuo kontroli i proširio se okolnim područjima, između ostalog najprije na Osojnicu, a zatim i na područje zvano Pakline, koja su nalaze u općini Tomislavgrad. Požar se i dalje nesmetano širi okolnim područjima, a tomu pridonose i jaki vjetrovi, koji često mijenjaju smjer i na taj način omogućuju širenje vatre u različitim smjerovima. Požarna linija trenutno iznosi nešto više od 20 kilometara, a trenutno je u najvećoj opasnosti selo Zvirnjača, od kojega je požar udaljen oko 300 metara. Djelatnici šumarije Tomislavgrad strahuju da požar ne zahvati i deponiju u Paklinama, jer kada bi sav silni otpad koji se tu nalazi počeo sagorijevati, nastala bi prava ekološka katastrofa.


U gašenju i spriječavanju širenja ovoga požara sudjelovali su vatrogasci iz Tomislavgrada, radnici šumarije, mještani, tridesetak pripadnaka OS BiH, helikopter OS BiH… Općinska Civilna zaštita Općine Tomislavgrad pozvala je sve raspoloživo stanovništvo sa ugroženog područja da se jave i pomognu u gašenju požara. Poziv je upućen HUSZ-u i Vlada Republike Hrvatske je odobrila slanje kanadera na ova požarišta, no međutim u Hrvatskoj su isto izbili požari i nijedan kanader zbog zauzetosti nije stigao u pomoć gasiteljima. Ovaj požar će imati katastrofalne posljedice za biljni i životinjski svijet koji je tu obitavao. Štete su milijunske.


Iskustva posljednjeg rata govore nam da zemlju, osim oružjem i svojim životima trebamo braniti i stalnom brigom za nju, da ostane čista, plodna i zdrava. Uostalom to je naša dužnost prema budućim generacijama. Možda će se ovaj požar na Ljubuši i njenoj okolici za par godina zaboraviti, kao da se nikada nije dogodio. Možda će ga se ljudi prisjećati kada negdje na nekom drugom mjestu vide slike šumaraka i livada, šarenog i mirisnog, poljskog i livadnog cvijeća, i možda se tada sjete da je sve to bogatstvo postojalo i na Ljubuši i da je nečijom bolesnom željom za uništavanjem prirode to sve bilo uništeno.


pakline3

pakline5

pakline6

pakline7

pakline8

pakline9

 pakline11

 

Veliki dio nekadašnje prirodne raznolikosti uništen je ovim požarom

{youtube}_Z0_QL6xn_A{/youtube}

 

  Prometej.ba