Deveta po redu, te ujedno i posljednja epizoda iz karantinskog serijala Kvadrat 2020 koja se emitira u nedjelju 14. 6. u 20 sati nosi naziv „Pandemija devedesetih: sloboda i kolektivno sjećanje”.

Prije dva mjeseca, kada je projekat Kvadrat 2020 dobio svoju online formu, nismo ni slutili da će u moru različitih podcasta u internet prostoru – jedinoj “slobodnoj teritoriji” pandemijske stvarnosti – zadobiti pažnju i popularnost koju je dobio: za to relativno kratko vrijeme, s obzirom na tematiku koju je Kvadrat nastojao ogoliti i “provjetriti ustajale intelektualne krugove” u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, FB stranica je ostvarila gotovo 1.000 pratilaca; u 8 epizoda serijala ugostili smo ukupno 34 učesnice i učesnika, a pregledalo ih je više od 30.000 gledalaca.

Iako se čini da pandemija COVID-19 još uvijek ne jenjava, bar ne onako kako se očekivalo – činjenica jeste da se vraćamo u „dobru staru normalnost“ – početne slutnje o tome kako se ništa značajnije neće promijeniti pokazuju se istinitim. Bosanskohercegovački kontekst je veoma brzo i u toku pandemijskog stanja održavao svoje šizofreno stanje „podsjećanjem“ na one narative koji onemogućavaju budućnost, slobodu i nadu već trideset godina.

Upravo je taj problem u fokusu posljednje, devete po redu karantinske sesije Kvadrata 2020 nazvane „Pandemija devedesetih: sloboda i kolektivno sjećanje“. Bez obzira na globalne probleme, izazove i fenomene s kojima se suočavamo, naracija o devedesetima – ratu, krivnji, žrtvi i nacionalizmu – ne jenjava. Međutim, pandemijsko stanje uspjelo je neke probleme ovog narativa ogoliti iz jednog drukčijeg, transparentnijeg ugla nego što je to bilo vidljivo ranije – pitanje etničkog i nacionalnog, ratne heroizacije i autoviktimizacije korišteno je svaki put, onda, kada se htjela zataškati koruptivna praksa etnonacionalnih lidera. Očito je da se radi o paravanu – onom ekonomskom – međutim, kako se boriti protiv pandemije 90-tih, stanja u kojem se nedostatak proizvodnje bilo kakve budućnosti mijenjao evociranjem rata, toliko čvrsto da je rat danas bliži nego prije deset godina?

O tim problemima odlučili smo porazgovarati sa Franjom Šarčevićem, urednikom bosanskohercegovačkog portala Prometej.ba i višim asistentom na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; Enom Kukić sa Tehničkog Univerziteta u Grazu, arhitekticom i doktorandicom memorijalne arhitekture iz Sarajeva; Marijanom Stojčić, sociologinjom i istraživačicom Centra za primenjenu istoriju iz Beograda; te političkim i društvenim aktivistom, Nenadom Porobicem, članom neformalne inicijative NE rehabilitaciji!, redakcije portala Mašina.rs i Kino kluba Barut.

Deveti Kvadrat počinje tačno u 20:00 na FB stranici Kvadrat 2020.


Kvadrat2020/Prometej.ba