Pred ovom dramatičnom krizom ponovno upućujem snažan apel na odgovornost i solidarnost – jedna je od misli iz govora koji je papa Franjo uputio stanovništvu i cijeloj zajednici na otoku Lezbosu, s kojima se susreo u luci. Papa je zahvalio svima koji ulažu sve napore kako bi prihvatili izbjeglice, te potaknuo na gradnju mira tamo gdje je rat prouzročio uništenje. Da bismo uistinu bili solidarni, potrebno je ukloniti uzroke i primijeniti politike koje nisu jednostrane.

Kada je Lezbos postao pristanište brojnih izbjeglica u potrazi za mirom i dostojanstvom, odmah sam osjetio želju doći ovamo – rekao je Papa stanovnicima toga grčkog otoka, povjeravajući im odmah svoje osjećaje i izražavajući zahvalnost i divljenje za to kako je grčki narod, – kako je rekao – unatoč velikim teškoćama, znao imati otvorena srca i vrata.


Ne treba nikada zaboraviti da su izbjeglice osobe

Papa je potom ponovno potaknuo na odgovornost i solidarnost u ovoj tako dramatičnoj situaciji, pred izbjeglicama koji su očajni zbog materijalnih problema i zbog neizvjesne budućnosti. Zabrinutost ustanovâ i ljudi, ovdje u Grčkoj, kao i u drugim europskim zemljama, razumljiva je i opravdana. Međutim, ne smijemo nikada zaboraviti da izbjeglice nisu brojevi, nego osobe, licâ, imenâ, životne priče. Europa je domovina ljudskih prava, i tkogod kroči na europsku zemlju trebao bi to osjetiti; tako bi bio svjesniji da ih sa svoje strane ima poštovati i štititi – istaknuo je Sveti Otac.


Prepreke stvaraju podjele, ne pomažu u napretku narodâ

Nažalost, mnoga djeca nisu ni uspjela doći; izgubila su život u moru, kao žrtve nečovječnih putovanja i podvrgnuti nasilju podlih mučitelja – kazao je papa Franjo. Vi, stanovnici Lezbosa, pokazujete da na ovom prostoru, u kolijevci uljudbe, još uvijek kuca srce čovječanstva koje zna prepoznati prije svega brata i sestru; čovječanstva koje želi graditi mostove i zazire od iluzije da će se, ako digne ograde, osjetiti sigurnijim. Prepreke, naime, stvaraju podjele, umjesto da pomognu istinski razvoj narodâ, a podjele prije ili poslije uzrokuju sukobe – napomenuo je Papa.

Kako bismo doista bili solidarni s onima koji su primorani pobjeći iz vlastite zemlje valja raditi da se uklone uzroci ove dramatične stvarnosti; – dodao je papa Franjo te objasnio – nije dostatno ograničiti se na trenutačnu krizu, nego valja razviti opširnije, nejednostrane politike.


Valja spriječiti da se širi zlo rata i prekinuti trgovinu oružjem

Papa je stoga još jednom zatražio da se gradi mir tamo gdje je rat prouzročio razaranje i smrt, te da se spriječi da se to zlo negdje proširi. Zbog toga se valja odlučno suprotstaviti širenju trgovine oružjem i njezinih potajnih spletki; – rekao je – osim toga, treba lišiti svake potpore one koji teže nacrtima mržnje i nasilja. Naprotiv, – prema Papinim riječima – treba neumorno promicati suradnju među zemljama, međunarodnim organizacijama i humanitarnim ustanovama, ne izolirajući, nego podupirući one koji se suočavaju s krizom. Pritom je poželio uspjeh Prvom svjetskom humanitarnom sastanku na vrhu koji će se sljedećega mjeseca održati u Istanbulu.


Bog nije ravnodušan na tragedije koje ranjavaju ljudski rod

Papa je potom istaknuo da njegova nazočnost na Lezbosu, zajedno s patrijarhom Bartolomejom i nadbiskupom Hieronymusom, svjedoči njihovu volju za nastavkom suradnje, kako bi taj epohalni izazov postao prigoda za rast civilizacije ljubavi, a ne sukoba. Draga braćo i sestre, pred tragedijama koje ranjavaju ljudski rod, Bog nije ravnodušan, nije dalek. On je naš Otac koji nas podupire u izgradnji dobra i odbacivanju zla. Osim što nas podupire, u Isusu nam je pokazao put mira. Pred zlom svijeta, On se učinio našim slugom, i svojom je službom ljubavi spasio svijet – rekao je papa Franjo.

To je prava moć koja rađa mir. Samo onaj koji služi s ljubavlju gradi mir, nadilazeći debeli pokrivač ravnodušja koji zamagljuje umove i srcâ – dodao je Papa. Hvala vam zato što ste čuvari čovječanstva, zato što se nježno brinete za Kristovo tijelo koje trpi u najmanjem bratu, izgladnjelom i strancu, a kojega ste vi primili – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan