Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je večeras u Banjoj Luci da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

Patrijarh Irinej istakao je da je to istorijska činjenica koju moramo poštovati i čuvati, i uvijek se sjećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer drugog grijeha nisu imali, prenosi portal Oslobođenje.

- Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov Krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali, posle krsta postoji vaskrsenje čemu se nadamo, rekao je patrijarh Irinej, nakon što je u Hramu Svete Trojice služeno mnogoljetstvije patrijarhu.

Srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Hristovog Rođenja - Božića sa srpskim narodom u Srpskoj.

- Hristos je osmislio naš život i postojanje na ovoj planeti i ukazao nam šta je smisao našeg života i življenja, rekao je patrijarh Irinej, obraćajući se okupljenim vjernicima.

Episkop banjalučki Jefrem rekao je da su politički protivnici srpskog naroda na različite načine pokušali da nasrću na srpsko duhovno biće, ospore mnogo šta, pa i slavu.

- Bez slave nema Srbina pravoslavca. Očigledno da su se preračunali, da nisu računali da postoji takav otpor i želja da produžimo, da budemo to što jesmo i ko jesmo i da slavimo svoju slavu. Slavićemo je i dalje, poručio je vladika Jefrem.

(Izvor teksta: oslobodjenje.ba; izvor fotografije: oslobodjenje.ba/Anadolija)