Gideon Levi, 9. 10. Cena zatvora za dva miliona ljudi

Treba liti gorke suze za izraelskim žrtvama, ali treba plakati i nad Gazom – čiji su stanovnici većinom izbeglice koje je stvorio Izrael i koja nikada nije doživela nijedan dan slobode.


Dejan Ilić, 10. 10. Dve nacije - jedna država

Bez uzajamnog priznanja prava na zajedničku državu, Palestinci će zauvek pokušavati da povrate zemlju od Jevreja, dok će Izrael večno strepeti od uništenja u ratu do istrebljenja.


Meron Rapoport, 12. 10. Zajedno sa ogradom srušena je i Netanjahuova koncepcija

Iako je nije smislio, Netanjahu je usvojio politiku razdvajanja Gaze od Zapadne obale i dodao joj održanje Hamasa na vlasti.


Yuval Noah Harari, 12. 10. Izraelci i Palestinci nad ambisom

S obe strane ograde su fanatici fiksirani na božanska obećanja i rat iz 1948. Palestinci bi da preokrenu ishod tog rata. Jevrejski fanatici upozoravaju i arapske građane Izraela da su greškom ovde.


Naomi Klein, 12. 10. Zašto deo levice slavi ubistva izraelskih Jevreja?

Neki od naših drugova s levice i dalje umanjuju masakre nad izraelskim civilima, dok ih neki čak i slave, kao da to dokazuje njihov žestoki anticionizam.


London Review of Books, 13. 10. Odlazite odatle smesta

Stanovnici Gaze hitaju da nabave hranu usred izraelskog napada, opraštajući se od voljenih u slučaju da ih više nikada ne vide. Porodice beže iz jednog kraja u drugi da bi izbegle bombardovanje.


Isidora Stakić, 13. 10. Žene u ratu, rat prema ženama

Kada je izbio novi oružani sukob između Izraela i Hamasa, proširio se snimak islamista koji su u zadnjem delu kamioneta vozili naizgled beživotno nago telo mlade žene, pljuvali je i čupali joj kosu.


Fintan O'Toole, 14. 10. Bez očiju u Gazi

Nemoguće je prinuditi ljude da žive u stanju poniženja i nemoći, a onda očekivati da ustanu protiv duboko ukorenjenog džihadističkog pokreta koji im obećava i patriotski ponos i versko iskupljenje.


Alma Ferhat, 16. 10. Patriotsko izveštavanje

Osvetnički ton desničarskih medija prećutno je prihvaćen nakon brutalnog napada Hamasa. Bombardovanje Gaze se opisuje hladnim jezikom u kom nema mesta za poginule Palestince.


Slavoj Žižek, 17. 10. Stvarna podela Izraela-Palestine

Ne može biti kompromisa sa palestinskim i izraelskim ekstremistima: borba protiv njih podrazumeva punu odbranu palestinskih prava i posvećenost borbi protiv antisemitizma.


Helen Lewis, 17. 10. Hamasov test za progresivnu levicu

Možete li nedvosmisleno i bez relativizacije osuditi pokolj civila, koji je izgleda bio proračunato sadistički i svirep? Možete li da podržavate palestinski cilj, a da ne pravdate terorizam Hamasa?


Mekomit, 18. 10. Strah izraelskih Palestinaca

Skoro svaku vojnu operaciju poslednjih decenija pratili su protesti arapske zajednice. Ulice mešovitih gradova Izraela ovog puta ostale su mirne. Nije to obična tišina.