1. Zato što u reprezentaciji BiH nema igrača hrvatske nacionalnosti. - Za to što u reprezentaciji BiH nema igrača hrvatske nacionalnosti, krivi su isključivo oni kvalitetni igrači hrvatske nacionalnosti rodom iz BiH, npr. Ćorluka, koji su odlučili igrati za Hrvatsku. Bilo bi potpuno besmisleno pozivati u reprezentaciju loše igrače iz bh. lige da popune 'nacionalnu kvotu'.


2. Zato što Bošnjaci navijaju protiv Hrvatske. - Čak i da svi Bošnjaci navijaju protiv Hrvatske, što naravno nije slučaj, to ne bi trebalo značiti da se ne treba navijati za BiH, jer Bošnjaci ne čine ni polovicu BiH. BiH su i Hrvati i Srbi i Ostali, osim ako ovi nisu odlučili da predaju Bosnu Bošnjacima. Dalje, iako je lijepo kad građani BiH simpatiziraju Hrvatsku, a ružno kad navijaju protiv nje, sasvim je normalno da neki građani BiH simpatiziraju neku drugu reprezentaciju više od Hrvatske.


3. Zato što bh. navijači nose "ratne zastave". - Prvo, zastava s ljiljanima nije ratna zastava nego zastava Republike BiH, koja je bila zastava BiH do 1998. godine. Ako ćemo vrištati na tu zastavu, zašto onda ne činiti isto u pogledu zastave Hrvatske ili Srbije. Jednako su ratne kao i ova. Drugo, ako bi to već i bila "ratna zastava", zar ona može biti razlog ne navijanja za BiH. Piscu ovih redaka ne sviđa se što jedan dio hrvatskih navijača koristi ustaške zastave ili skandira 'Za dom spremni', pa ipak simpatizira Hrvatsku.


4. Zato što Hrvati u BiH nisu ravnopravni. - Ako već upadnemo o vječiti hrvatski kompleks ugroženosti i pretpostavimo da su Hrvati u BiH neravnopravni, onda imamo za to najviše kriviti one koji u zadnjih 25 godina kod bh. Hrvata razvijaju mržnju prema vlastitoj zemlji. Iluzorno je očekivati da će te onaj koga neprestano pljuješ čuvati kao malo vode na dlanu.


5. BiH nije naša zemlja. - Ovo je najgore od svega pobrojanoga. Onima koji žive u državi u kojoj su pripadnici konstitutivnog naroda, (kakva je da je, a ni Hrvatska nije puno bolja), znajući pritom da nikada neće živjeti u nekoj drugoj državi osim ako u nju ne osele, a ipak kažu da to nije njihova zemlja, teško je opisati dijagnozu.

 

| Prometej.ba | 20.06.2014.

 

Preporučujemo tekst Žeđ za progonom - ugrožen sam, dakle jesam, koji dublje objašnjava neke fenomene.