1. Ne napadajte susjede starije od 65 godina ukoliko su izašli ispred kuće ili stana da udahnu malo svježeg zraka i uhvate koju zraku sunca. Ne slikajte ih i ne zovite policiju. Posebno, nemojte se javno hvaliti i biti ponosni ako to radite.


2. Ne napadajte majke ili očeve koji su izveli bebu ili maloljetno dijete ispred kuće ili stana da udahnu malo svježeg zraka i uhvate koju zraku sunca, koja im je životno važna – pogotovo ako je stan okrenut na sjevernu stranu. Ne slikajte ih i ne zovite policiju. Posebno, nemojte se javno hvaliti i biti ponosni ako to radite.


3. Ne slikajte i ne snimajte osobe za koje na ulici primijetite da ne nose masku. Vaše prijavljivanje i snimanje jedino bi moglo tim ljudima donijeti kaznu od 500 maraka, koliko u Federaciji BiH iznosi kazna za nenošenje maske. Osim toga, vlada nestašica rukavica i maski i ponekad je potrebno obići gotovo 10 apoteka da se pronađu, ako ih uopće ima – a najpotrebnije su zdravstvenim radnicima.


4. Zaštitne mjere je potrebno poštovati. Treba izbjegavati okupljanja, ne treba u trgovini ili na ulici biti na međusobnoj udaljenosti manjoj od 1.5 metara. Ako vam netko stoji bliže od te udaljenosti, posavjetujte ga lijepim riječima. Nemojte se prema njemu ili njoj odnositi neprijateljski.


5. Ne pretvarajte se u žbirove i male štazijevce.

Prometej.ba