Bosna i Hercegovina, IN MEMORIAM koji ne bi smio biti objavljen


Tvoje stradanje, mučeništvo tvoje, jest svjedočenje o nehumanosti svijeta, o njegovoj surovosti. O tome kako samo zakon jačega voljan je svijet priznati.

Dok su te najveći zlikovci s leđa i u prsa napadali, bjelosvjetski moćnici su mučki tvoju samoobranu onemogućili. Ali – odbraniše te uprkos svemu tvoji najbolji sinovi, oni što su za te i za dostojanstvo vlastite živote kao najveću vrijednost položili, dokazujući tako nepobjedivost odlučnosti i ljubavi.

Potom, u vremenu kada si opet mogla zablistati, izdadoše te oni drugi tvoji sinovi, koji su u nečasnu, u sramnu šutnju i duhovnu ljenost potonuli, koji se nisu svojom pameću ni snagom ljubavi za te založili. Nisu te odlučno branili nego su sa dušmanima tvojim dušmanske saveze pravili. Stradala nisi zbog moći zlikovaca iznutra i onih spolja, već zbog neodlučnosti, zbog kukavne šutnje onih što bijahu dužni vrisnuti i kojima bijaše sveta dužnost tebe braniti.

Da su bili tebe dostojni, zalud bi se visoke, štucave i mucave hijene iz bijeloga svijeta tebi prikradale da bi od tebe povijesnu lešinu načinile...

Ali – u svjetlosne prostore mita upravo prelaziš ti, nalik mitskoj civilizacijskoj Andaluziji, a oni kukavni zlotvori, tvoji sinovi malodušni i nevjerni, na smrdljivim đubrištima, na deponiji povijesti će završiti.

I prokletstvo Božije na njih će se neminovno sručiti.

Još dok bijahu živi, truležom izdaje su zaudarali.

A zatim će dugo, dugo tokom budućnosti i povijesti, prolaznici kroz historiju će radi pouke tvoj greb pohoditi a na njegovom nadgrobnom spomeniku će Tuga i Gorčina ovaj natpis izrezbariti:

Ovdje počiva zemlja Bosna, koja bijaše poput raja na Zemlji;
Koju izdadoše njeni kukavni sinovi
A bijaše u Evropi posljednje utočište multietničnosti i nepatvorene humanosti.

Depo.ba

* * *

P. S. Nakon opreme i objave ovog članka, u redakciju Prometeja je stigla vijest da se ne radi o Esadu Durakoviću, učeniku VI razreda, već o Esadu Durakoviću, profesoru doktoru i akademiku. Izvinjavamo se čitateljima zbog očite zablude.