Napadi i uvrede tog portala i u manjoj mjeri tiskanog tjednika „7Dnevno“ na račun pojedinaca, udruga i društvenih skupina koji ne dijele njihov konzervativno desničarski svjetonazor vraćaju nas u devedesete godine i nerijetko srozavaju kulturu javnog komuniciranja na razinu govora mržnje ratnog i poratnog Slobodnog tjednika te Imperijala. (...)“


Ovo je dio sadržaja priopćenja Hrvatskog novinarskog društva od 15.12. ove godine, kojim od portala Dnevno.hr traži uvažavanje profesionalnih standarda.


„Inače, Dnevno.hr ima i svoju srpsku inačicu - Dnevno.rs. te u BiH Dnevno.ba. Dnevno.rs, potpuno identičnog grafičkog izgleda, ne objavljuje naravno antisrpske tekstove kao njihov hrvatski blizanac, nego baš suprotno, hrani negativne stereotipe o Hrvatima. Ista ekipa na istom poslu u kojem - jedna iz hrvatskog a druga iz srpskog kuta - ne preza niti od poticanja mržnje“, navodi se dalje u priopćenju.


Primjerice, evo kako se iste vijesti predstavljaju na hrvatskoj i srbijanskoj verziji portala Dnevno.


dnevno 1


dnevno 2


U sljedećem kolažu prenosimo neke od gotovo svakodnevnih „srbofobnih“ stavova portala Dnevno.hr te stavova istoga portala s domenom .rs.


dnevno 3

dnevno 4

 

Kompanija Dnevno ogledni je primjer kako se dobro može zarađivati na mržnji i produžavanju podjela.