Ni činjenica da 20 godina živi i radi u Bosni i Hercegovini i da je naša zemlja od njega imala samo koristi, nije pomogla Fatihu Keskinu, direktoru Richmond Park škole u Bihaću, da izbjegne hapšenje koje je Bosni i Hercegovini naredio Erdoganov režim u sklopu lova na navodne pripadnike nepostojeće terorističke organizacije, a što Erdoganovi poslušnici u najvišim političkih strukturama naše zemlje spremno izvršavaju. Pisali smo više puta o tom slučaju, primjerice: Javno pismo podrške Aliju Lafciogluu i drugima čiju deportaciju iz naše zemlje traži turski predsjednik Erdogan, Riječ u Fokusu: FETO.

U Saopćenju za javnost koje potpisuje zamjenik direktora Richmond Park škole u Bihaću stoji:

"Učenici, roditelji učenika i članovi nastavnog kolektiva Richmond Park Schools šokirani su činom lišavanja slobode direktora škole u Bihaću.

Naime, direktor škole Fatih Keskin koji tu funkciju obavlja od 2014. godine pozvan je u ponedjeljak (2. decembar) telefonom da se sljedećeg dana javi u MUP Unsko-sanskog Kantona što je on i učinio. Nakon razgovora kojeg je obavio u službenim prostorijama Ministarstva iz nama nepoznatih razloga član našeg nastavog tima, direktor, muž i otac dvoje djece službenim vozilom u pratnji službenih lica odveden je u nepoznatom pravcu. Nije mu omogućeno da se javi advokatu. Kada se sljedeći put javio rekao je da se nalazi u Imigracionom centru u Lukavici.

Apelujemo na sve organe vlasti da stanu u zaštitu vladavine prava, da zaštite u ovom slučaju naše legalne i legitimne istitucije, njihove uposlenike i nadasve naše učenike i njihove roditelje. Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci da objasnimo šta se zapravo desilo tokom jučerašnjeg dana kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu.

Sada, kada je biti prosvjetni radnik izazovnije nego ikada i kada su Bihać i Kanton suočeni sa teškim ljudskih dramama koje se odvijaju pred našim očima naš kolektiv je uspijevao i uspijeva podići ljestvicu kvaliteta obrazovanja u Kantonu i pripremiti naše buduće generacije za izazove koji su pred njima.

Stoga ovakav tretman od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima koji su se oglušili o naše pozive da nam objasne o čemu se radi, smatramo neprihvatljivim i poniženjem za naše učenike i njihove roditelje, za naš kolektiv i naravno porodicu našeg profesora i direktora Fatiha Keskina.

Od predstavnika naše države očekujemo zaštitu."

U otvorenom pismu koje potpisuju stotine učenika, nastavnika, bivših učenika te škole, studenata, roditelja… od Službe za strance traži se da odgovori na sljedeća pitanja:

1. Na osnovu čega je gospodin Keskin pozvan na razgovor u Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona BiH?

2. Zašto je gospodinu Fatihu, nakon hapšenja uskraćeno pravo na viđanje advokata?

3. Kao razlog oduzimanja boravišne dozvole, navedeno je da gospodin Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH. Na koji način je ova prijetnja utvrđena? Koji su konkretno razlozi i postupci gospodina Keskina doprinijeli ovakvoj iznenadnoj odluci?

Jedinu relevantnu političku reakciju zasad je uputila Naša stranka u kojoj hapšenje ocjenjuju političkim:

„Nemamo razloga za sumnju da je Fatih Keskin uhapšen iz političkih razloga, tačnije po privatnom nalogu lično predsjednika Turske, Erdogana. Po istom principu po kojem je 21.000 prosvjetnih radnika u Turskoj suspendirana a veliki dio njih i uhapšen bez ikakvog suđenja, Erdoganov režim želi da djeluje i kod nas.

Na osnovu verbalnog naloga predsjednika Erdogana članovima Predsjedništva BiH naša policija hapsi i izručuje prosvjetne radnike koji imaju uredne boravišne dokumente za život i rad u BiH, protiv kojih se ni u BiH ni u Turskoj nije vodio niti vodi bilo kakav sudski postupak, nisu tražene niti izdate Interpolove potjernice, niti su UN kao ni bilo koja druga međunarodna institucija pristala da FETO označe kao terorističku organizaciju.

Hapšenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma, i baca mrlju na sve građane BiH. Ne želimo da naš policijski i pravosudni sistem budu tek produžena ruka Erdoganovog režima. Pozivamo organe države BiH da se u ovom i sličnim slučajevima počnu ponašati u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama i ugovorima čiji je BiH potpisnik i da cjelokupnoj bh. javnosti predoče razloge o dosadašnjem postupanju. Ovo je fundamentalno pitanje suvereniteta države BiH i građani imaju pravo znati da li mi živimo u demokratskoj državi Bosni i Hercegovini ili smo turska teritorija po kojoj Erdogan radi ono što želi.“

Prometej.ba