S J. M. Bergoglijem, 76-godišnjim starim dušebrižnikom iz uzdrmane zemlje Trećega svijeta Argentine, izabrali su čovjeka koji je u mnogomu blizak koncilskome papi Ivanu XXIII. Prije negoli je podijelio svoj prvi papinski blagoslov, zamolio je Bergoglio za molitvu ljudi za njega – pobožan nastup zaista! Geste večeri izbora bile su vrlo udaljene od prvoga nastupa njegova papinskoga prethodnika.


U svome gradu, multimilijunskoj metropoli Buenos Airesu, vozi se Bergoglio, kad je god to moguće, tramvajem. Nema limuzine s vozačem, nema audija, BMW-a ili velikoga mercedesa kao njemački kardinali.


On je politički dušobrižnik, a ne teološki moćnik. Kad god bi siromašni bili na stolu za raspravu, umiješao bi se on u argentinsku politiku. U stvarima seksualnoga morala i crkvene discipline Bergoglio je konzervativan. Tipični isusovački provincijal iz Južne Amerike.


U svoje vrijeme bio je vrlo sporna osoba. Vodio je argentinsku isusovačku provinciju za vrijeme tzv. Guerra Sucia Argentina, krvavoga rata vladajućega vojnoga režima protiv tzv. lijevih terorista. Je li činio previše kompromisa u vrijeme kada je divljao desničarski državni teror i kada su proganjani i ubijeni mnogi kršćani, ali i neki isusovci i drugi redovnici? Kakav je stav imao prema biskupu mučeniku Enriqueu Angelelliju, kojega je vojna diktatura usmrtila u jednoj navodnoj kamionskoj prometnoj nesreći, a jer se snažno zauzeo za ugrožene. Novi će papa morati odgovoriti na mnoga pitanja iz ove nasilne i nesretne prošlosti.


Smrtnu snagu raspuštenoga neoliberalnoga kapitalizma iskusio je Argentinac Bergoglio prije mnogo godina na svom vlastitom tijelu. On ima na temelju ovih iskustava puno toga dati siromašnima na ovome svijetu. Benedikt XVI. nije im dao ništa. On se manje interesirao za ljude u Africi, Latinskoj Americi i zemljama Azije. Sada bi oni trebali dobiti više težine. To bi bilo dobro i za Katoličku crkvu – koja bi se trebala okrenuti od eurocentrizma i starih tema. Istodobno bi mogla pitanja i diskursi, koje je njegovao papa Benedikt, postati nešto tiši.


Papa-Francesco-I Jorge-Mario-bergoglio-586x331


U povijesnim krizama nerijetko se crkveno vodstvo okretalo redovnicima. Sad se to događa iznova. I dobro je da nije izabran za papu kardinal povezan s talijanskim intrigama. Kod novih religioznih zajednica, također i kod Opusa Dei te kod nepreglednoga masovnoga pokreta Comunione e Liberatione vlada razočarenje zbog ovoga izbora. Jer nije pobijedio sudac, nego jezuitski pater iz siromašnih predgrađa.


Evangeličko-katolička ekumena mogla bi pod papom Franjom biti gurnuta na rub. I nikakvih pretpostavki za približavanje luterana i reformiranih? Ili? Upravo jer je Bergoglio na ovome polju neiskusan?


Pričekat ćemo. Želim Franji I., krhkome u nastupu, Božji blagoslov, mir i uspjeh!


Thomas Seiterich, Publik-Forum

priredio: Franjo NINIĆ