Bojim se da stvari nisu tako jednostavne. Lijepo je vidjeti zajedništvo i solidarnost ljudi u ovako teškoj situaciji, Hrvate, Srbe i Bošnjake kako pomažu jedni drugima, ali se bojim da se radi o kratkotrajnom impulsu koji će proći čim prođu poplave. Za pobjedu nad nacionalizmom potrebno je nešto više, jedna poplava ne može biti dovoljna. Na svom fb-profilu hrvatski etnolog i antropolog Sandi Blagonić zgodno i pomalo ironično napisa: “Puno se razmišljalo o načinima prevladavanja ovdašnjih nacionalizama: ukazivanjem na njihove instrumentalističke aspekte, njihove društveno-konstruktivističke osnove, dekonstrukcijom primordijalnog javnog diskursa, a onda se nametnulno jednostavno rješenje: dovoljno je periodično, obilno zalijevanje regiona vodom.“


Nacionalizam je dubok fenomen i ne trebamo ga ni u jednom trenutnu podcjenjivati. Volio bih da budem u krivu, da sve ovo što sam rekao stvarnost demantira. Bliži nam se Svjetsko prvenstvo u nogometu na kojem nastupaju Hrvatska i BiH, a Srbija ne nastupa. Tu ćemo moći najbolje vidjeti, kao i mnogo puta dosad, kolika je “ljubav“ među našim narodima. Volio bih da me stvarnost demantira i u kontekstu predstojećih jesenskih općih izbora u BiH, na kojima predviđam uvjerljivu pobjedu nacionalnih stranaka.


Nacionalne vođe ne bi mogao odnijeti ni opći potop. Za njihov potop potrebno je puno više, mnogo više nego što trenutno možemo.


| Franjo Šarčević |