Daleko od televizijskih kamera koje su u Parizu snimale svjetske čelnike na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, za čiji se povod uzima atentat Gavrila Principa na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda, u austrijskom Grazu se odigrao kratak susret koji bi se trebao naći u povijesnim udžbenicima budućih generacija. Tamo su se susreli Anita Hohenberg, praunuka austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa (unuk Gavrilovog brata Nikole). Njih dvoje su se u Grazu rukovali i pustili u svijet izuzetno jaku simboličnu poruku.

„Iznenadio me efekt koji je rukovanje izazvalo. U publici je bilo ljudi koji su plakali, toliko im je rukovanje značilo. Nisam to očekivao“, rekao je u razgovoru za srpske medije Branislav Princip, koji danas živi u Pančevu. Prema njegovim riječima ovom mu je prilikom Anita Hohneberg ispričala kako je u njenoj obitelji postojala predaja da je još njen djed, Ferdinandov sin, Gavrilu Principu u zatvor poslao pismo u kojem mu oprašta ubojstvo oca.

Kaže kako je za njih dvoje rukovanje značilo da neke stvari treba ostaviti iza sebe, dok je poruka drugima kako je, što god se dogodilo, pomirenje ipak moguće. Objasnio je i da su fotografije koje su obišle svijet zapravo repriza, jer su snimljene kasnije nakon njihovog upoznavanja. Naime, prvi put su se rukovali kraj Glockenturma, povijesne znamenitosti iz 16. stoljeća.

Prometej.ba via Lupiga.com