Nakon švedske premijere kratkog dokumentarnog filma "Povratak u Jasenovac", koja je održana 25. januara u Göteborgu, film je sada dostupan i široj publici. Obzirom da se tema "Jasenovac" zadnjih godina na našim prostorima jako puno i jako često politizirala, autor se obraća publici sa porukom i upozorenjem da je kultura sjećanja obaveza svih nas, a ne samo obaveza direktnih žrtava i njihovih porodica. Kako se u samom opisu filma navodi:

"Dok smo šetali spomen-područjem Jasenovac razmišljao sam o rečenici “nikad više”. Ova fraza se često koristi u odnosu na holokaust, ali postaje sve jasnije da to nije dovoljno. Posljednjih godina svjedoci smo rasta govora mržnje i nasilja nad manjinama, a također vidimo oživljavanje nacionalizma i ekstremizma. Sve su to znakovi da se lekcije holokausta ne uče. Vjerujem da moramo učiniti više u sjećanju na žrtve holokausta i u borbi protiv svih oblika netolerancije i diskriminacije. Moramo stvoriti kulturu sjećanja koja je dovoljno jaka da spriječi da se takvi zločini ponove."

Povratak u JASENOVAC - YouTube


Film je rađen u produkciji "Reach Out Media", a režiser Admir Rahmanović i fotograf Amer Kapetanović najavljuju da je ovo tek prvi njihov zajednički projekat o kulturi sjećanja. Film "Povratak u Jasenovac" je publiciran u verziji na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku, dok se distribucija filma na švedskom i engleskom jeziku očekuje narednih sedmica. Sama premijera je propraćena i u švedskim medijima, između ostalih i u tekstu Hyneka Pallasa za Göteborg-Posten, gdje Hynek opominje da se je kultura sjećanja na Balkanu danas tek jedna poluga u službi etnonacionalnih politika: Hundratals hängdes i grenarna på ”Skräckens poppel” | Göteborgs-Posten (gp.se).


Prometej.ba