Od 1977. godine Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) organizira Međunarodni dan muzeja, koji predstavlja jedinstven događaj za muzejske institucije. Na ovaj dan, muzeji sudjeluju u različitim događajima i aktivnostima koje se odnose na temu Međunarodnog dana muzeja. Cilj je naglašavanje važnosti i uloge muzeja kao institucije koja služi društvu i njegovom razvoju.

Posljednjih godina u ICOM-ov događaj uključen je i projekt Europska noć muzeja (16. svibanj) koja se vezuje za Međunarodni dan muzeja (18. svibnja). Kako bi se približili posjetiteljima, ovi događaji se obično obilježavanju zajedno i to subotom najbližom 18. svibnju. Ove godine Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja obilježava se 18./21. svibnja.

ICOM BiH i muzeji u Bosni i Hercegovini će jedanaesti put za redom biti dio velike svjetske međunarodne zajednice. Ovogodišnji Međunarodni dan i Noć muzeja u cijelom svijetu obilježit će se pod motom "Muzeji i kulturni krajolici/pejzaži".

Poznato je da kultura u Bosni i Hercegovini nije nešto do čega vladajuće strukture naročito drže. No, kulturni djelatnici iz Bosne i Hercegovine su omogućili da posjetitelji besplatno uđu i pogledaju što svaka od tih institucija nudi. Posjetitelji imaju priliku besplatno ući u muzeje ne samo u velikim centrima poput Sarajeva, Mostara ili Banje Luke, nego i u mnogo manjim gradovima poput Fojnice, Livna ili Jajca.

SARAJEVO Ove godine Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu koji je ponovno otvoren također sudjeluje u ovim događajima. Djelatnici Muzeja osmislili su program uz mnogobrojne edukativne radionice za djecu i mlade.

Također, od 10 sati prije podne pa sve do ponoći sve stalne postavke Zemaljskog muzeja će biti otvorene za posjetitelje (21. svibanj). Treba reći da će original Hagade biti izložena od 10:30 do 11:30 sati i od 21:00 do 23:00 sata.

MOSTAR Povodom Međunarodnog dana i Europske noći muzeja, Muzej Hercegovine u Mostaru će također otvoriti svoja vrata posjetiteljima (21. svibnja). Ovo je idealna prilika da se ovaj muzej dokaže jer ove godine sudjeluju u izboru za najbolji Europski muzej godine. Muzej će biti otvoren za posjetitelje od 10:00 do 00:00 sati.

BANJA LUKA Također i u Banjoj Luci, Muzej Republike Srpske (21. svibnja) otvorit će vrata za 120 sudionika, školske djece, studenata Univerziteta u Banjoj Luci i prijatelja Muzeja. Program će se održati u prostoru stalne postavke od 18 sati do 22:30.

Izvor fotografije: http://www.muskiportal.com/wp-content/uploads/2015...

FOJNICA U sklopu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja u Fojnici, otvorena je izložba slika Sanje Jukić. Slike gospođe Jukić prikazuju krajolik fojničkog kraja. Treba napomenuti da se u samostanu u Fojnici nalazi i najstarija slika u BiH iz godine 1328. koja prikazuje upravo isječak krajolika ,,Vaza s cvijećem”.

LIVNO Isti povod dao je priliku i Livnu da se predstavi posjetiteljima, te je Franjevački muzej i Galerija Gorica Livno organizirala 20. svibnja, od 18 do 20 sati „Izložbu glazbenih instrumenata i glazbenih medija“. Treba reći da ovaj muzej ima jednu od najboljih arheoloških postavki u BiH.

JAJCE Centar mnogih događanja kroz povijest zbio se u maloj općini iz srednje Bosne, riječ je o Jajcu. U zadnjih nekoliko godina taj grad bilježi stalan rast broja posjetitelja. Prije nekoliko godina tamo je pokrenuta JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ koja je povodom ovog događaja, u periodu od 18. do 21. svibnja 2016. godine, organizirala niz događaja u Etno muzeju Jajce i obilazak grada za sve zainteresirane.

Iskoristite priliku koju vam pružaju brojni muzeji u ovoj lijepoj državi. Nađite dva-tri sata i pogledajte što kultura nudi. Znam da su ulaznice u brojne institucije prilično visoke pa je ovo jedinstvena prilika da naši građani plitkih džepova pogledaju kakvo sve blago muzeji čuvaju. Nadam se da ste bili, ako ne, požurite.