Riječ je o trećem predavanju u nizu «Religija i javnost», u sklopu kojega su do sada održana izlaganja o homoseksualnosti (Norbert Reck) i nacionalizmu (Predrag Lucić i Ivan Šarčević). Prema riječima Nebojše Zelića, pobačaj je u ovom trenutku vrlo aktualna tema u Hrvatskoj, a cilj predavanja na ovu temu je ukazati na svjetonazorske razlike u pluralnim društvima, odnosno možemo li se s njima nositi. Moderator Zoran Grozdanov podsjetio je da je tema pobačaja trenutno aktualna i zbog tendencije da sve više hrvatskih liječnika odbija izvršiti pobačaj zbog prigovora savjesti.


Ovoj temi teologinja Ammicht-Quinn pristupila je s etičkog stajališta, ukazujući da se rapsrava oko pobačaja vodi oko binarne strukture «za život» i «za izbor». Međutim, ova pojednostavljena dualistička rasprava ima ozbiljnih nedostataka na teorijskoj, ali i na praktičnoj i političkoj razini. U svojem predavanju Ammicht Quinn iznijela je podatke o broju pobačaja u svijetu, pa tako i podatke za Hrvatsku prema kojima je stopa pobačaja iznimno niska – manje od 6 na 1000 žena. Ta stopa, upućuje UN, duguje utjecaju konzervativnih snaga, pokušajima države da ograniči pristup pobačaju i visokim troškovima procedure, ali i nepotpunim izvještajima.


Statistike također pokazuju da visoko restriktivni zakoni o pobačaju nisu vezani s niskim brojem pobačaja, već samo imaju opasne posljedice: kriminaliziraju muku i uzrokuju nesigurne pobačaje. Regina Ammicht-Quinn naglasila je da u pitanju pobačaja relijske institucije i religijske zajednice imaju posebnu odgovornost, pa tako teologija – posebno katolička teologija – treba duboko promisliti o slici žene koju pruža.


- Ukoliko želimo izbjeći pobačaje, trebamo, prije svega, imati pristup kontracepciji i seksualnom odgoju. Trebamo odnose, obitelji, škole, sveučilišta, zdravstvene i socijalne institucije, religijske zajednice koje će olakšati bol s kojom se žena može suočiti – ne preuzeti odlučivanje, nego otvoriti prostor u kojemu se odluke mogu ostvariti bez straha. I moramo vratiti očeve nazad u priču – zaključila je Ammicht-Quinn.


U raspravi koja je uslijedila nametnulo se potanje odgovornosti očeva u pitanju pobačaja, jer nerijetko ispada da je sva odgovornost isključivo na ženi. Vezano uz to, gošća iz Njemačke je kazala da je potrebno podučavati očeve te ih učiniti vidljivijima. Trebalo bi educirati već dječake, a u cijelom tom procesu kultura mačizma ne pomaže.


Za 11. veljače najavljena je tema vjerskog i sekularnog ekstremizma, o čemu će govoriti Viktor Ivančić i Drago Bojić.


Kim Cuculić, Novi list, 24. siječnja.