Tekst je preuzet s portala novilist.hr

»Ajmo, Beograd, Zagreb, Sarajevo, malo pravo, malo lijevo, mjesečina na Balkanu, već je vidim u svom stanu«. Tako počinje pjesma »Mjesečina«, u turbo folk stilu, koju su 2009. godine snimili Rade Lacković, Nihad Alibegović i Ivan Šokić. I dok su Lacković i Alibegović profesionalni pjevači, prvi rođen blizu Šapca, drugi u Gornjem Vakufu, Šokić je – predsjednik HDZ-a Bavarske.

Ranije je bio na čelu stranačkog ogranka u Münchenu, a u nedjelju je pobijedio dvojicu protukandidata i preuzeo predsjedanje najsnažnijom koordinacijom HDZ-a u dijaspori. U Bavarskoj prema službenim statistikama živi 64 tisuće Hrvata, od kojih velika većina podržava HDZ. Već spomenuta pjesma, čiji je refren »mjesečina kao dan, a ona lijepa k'o u snu, noćas imam prazan stan i cijelu noć i cijelu noć i cijelu noć samo za nju«, sugerira da Šokić nipošto nije tipičan političar, a još manje HDZ-ovac.

»Vraćaju nam region«

Ali, »Mjesečina« nije jedina njegova veza s ovakvom glazbom. Štokić je vrlo ozbiljan poduzetnik i u Münchenu je vlasnik nekoliko glamuroznih diskoteka, od kojih je »Die Klangwelt« najveća na prostoru Bavarske, a u njegovom je vlasništvu i »Vip Club«. U tim se diskotekama, naročito potonjoj, redovno priređuju mega Balkan partyji, uz sudjelovanje najvećih zvijezda »narodne novokomponovane« glazbe s područja bivše Jugoslavije. Dosad je Šokić ugostio Lepu Brenu, koju je reklamirao kao Madonu s Balkana, Cecu Ražnatović, Milu Kitića, Seku Aleksić, Draganu Mirković, Radu Manojlovića, Sandru Afriku, Severinu... Idući je u subotu na redu Šaban Šaulić.

Zanimljivo je ovo posebno u kontekstu činjenice da Tomislav Karamarko i vodstvo HDZ-a optužuju aktualnu vlast da Hrvatsku vodi u takozvani region. »Vraćaju nam region«, »Hrvatska se uz ovakvu Vladu vraća na Balkan, u regionalne saveze za kojima pate članovi Vlade«, nerijetko upozorava Karamarko.

Negativne konotacije

Kako onda tumačiti da Šokić s takvim backgroundom solidno kotira u HDZ-u? I njega smo pitali kako spaja ta dva svijeta.

– U Münchenu sam 26 godina, a u HDZ sam uključen od samog osnivanja. Pomagao sam Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata, imam i priznanje Franje Tuđmana. Dakle, tu nema spora. A moje u HDZ-u nikad nije smetalo što u diskoteke dovodim izvođače narodne glazbe, pa i sada imam potporu Središnjice. Ne treba ljude suditi po vrsti glazbe koju slušaju. U mojim diskotekama imamo i rock and roll večeri, a u pjesmama Lepe Brene i ostalih koji nastupaju kod mene, nema nikakvog nacionalizma niti mržnje, nego iskjučivo ljubavnih osjećaja, tuge i veselja, rekao nam je Šokić.

Šef HDZ-a u Bavarskoj rođen je blizu Dervente i, kako kaže, odrastao je uz Brenu i Halida Bešlića.

– Nimalo se ne stidim toga, ja danas živim od te glazbe, a iz hobija i sam pjevam. Siguran sam da narodnu glazbu sluša barem 95 posto članova HDZ-a, ali to skrivaju, jer ta glazba ima u hrvatskoj javnosti negativne konotacije, procjenjuje Šokić glazbene afinitete stranačkih kolega.