Naglasio je da je, nakon sastanka Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, iz Zagreba preko Gruda pokušano isprovocirati sukob između HVO-a i Armije RBiH u Sarajevu, ali da do toga ipak nije došlo.

- Boban je slao svoje ljude da razbiju HVO Sarajevo jer mu nije odgovaralo zajedništvo Hrvata i Bošnjaka u planiranoj podjeli BiH, ali mi se nismo dali zavaditi, rekao je Pejić i dodao da je ta jedinica odigrala značajnu i pozitivnu ulogu u odbrani Sarajeva i BiH.

Kazao je da je danas u Novom Sarajevu služena misa za poginule branitelje HVO-a Sarajevo, a da je u džamiji na Malti održana molitva za muslimane koji su poginuli kao pripadnici te jedinice.

- HVO Sarajevo zaslužuje spomenik u ovom gradu, ali i tu probleme prave oni koji su nas zavađali insistiranjem da na spomeniku bude grb nepostojeće tvorevine "Herceg-Bosne" s čim se ja ne slažem, kao ni s njihovim odlaskom u Banja Luku na proslavu 20. godišnjice Republike Srpske, potcrtao je Pejić.

Nakon akademije, prigodan kulturno-umjetnički program izveli su ansambl "Kolo bosansko", Jakša Jurjević, Vedrana Tičić i Besim Spahić, a prisutni su mogli pogledati i izložbu ratnih fotografija i dokumenta HVO-a Sarajevo

FENA