Knjiga Osuđeni na nadu – Deset godina jednog fratarskog bilježenja (1984-1995) je izišla u izdanju Svjetla riječi i Franjevačkog samostana Rama-Šćit.


Riječ je o odabranim tekstovima fratra u kojemu je, kako stoji u predgovoru Ivana Lovrenovića, Bosna Srebrena i sva Bosna imala neobična čovjeka i pisca. Fra Ljubo Lucić je pisao mnogo i o raznim temama, a ovdje su skupljeni tekstovi koje je stvarao od 1984. pa sve do pred smrt 1995. godine. Objavljeni su u Svjetlu riječi, Danima, Stećku, a neki tekstovi su iz njegove ostavštine. Knjiga je tematski podijeljena na tri cjeline: Ja i moj neprijatelj; Grci, Turci i Latini te Ubili su Bosnu. Nemoguće je u čitanju fra Ljubine rečenice ostati ravnodušan i ne biti uvučen u susrete o kojima piše iz blizine i u jednostavnosti. Nemoguće je također Bosnu ne doživjeti kao ljubljenu zemlju unatoč nevoljama, mržnji i nerazumijevanju. O autorovoj iskrenosti i otvorenosti Lovrenović piše: "Zato je njemu dano, kao malo komu, da i o najbolnijim i o najosjetljivijim stvarima piše bez uvijanja, bez kalkulacije, s gorčinom kad treba, pa i ljutnjom, ali uvijek s pozivom na ljudsku uzajamnost bez predrasude i bez predračuna."


Knjiga je izdana u povodu 80. obljetnice rođenja ovog pisca, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, urednika i suradnika Svjetla riječi. Posthumno su mu objavljene knjige: Između neba i granata. Sarajevski dnevnik 1992-1995 (I. i II.) te Rama kroz stoljeća.


luci

*Kliknuti na fotografiju za veću rezoluciju