Predstavnici Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite organizirali su danas u 12 sati konferenciju za novinare na kojoj su saopćili najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH.

Novinari N1 televiziji postavili su dobro pitanje, na koje je odgovoreno uopćenim formulacijama da se svi testiraju ako imaju simptome:

„Ako je dosadašnja strategija bila da se ne testiraju oni koji nemaju simptome, zašto ste testirali premijera Fadila Novalića, ministra Nermina Džindića, Dragana Čovića..., a istovremeno nije testirana žena koja je preminula u općini Ilidža, iako je porodica navodno zvala, dok određena udruženja u Konjicu tvrde da na vrijeme nije testiran ni muškarac koji je radio kao vozač direktora 'Igmana' i koji je od posljedica koronavirusa preminuo nekoliko dana nakon što se utvrdilo da je bolestan?“

Da li su Novalić, Džindić, Čović zbilja imali izražene simptome koji su upućivali na zarazu (rezultati testova bili su negativni), da li porodice preminulih i udruženja iznose neistine ili je na stvari tvrdnja koju je prije šest dana iznio novinar Žurnala A. Gutić: „Dok se 'smrtnici' testiraju tek u slučaju upadljivih simptoma ili čak ni tada, za funkcionere i političare problema nema“?

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, čiji su promotivni bilbordi ovih dana prekrili Sarajevo, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa danas je rekla kako „niko ne može doći na testiranje na vlastiti zahtjev i niko ne može doći na testiranje zato što je političar, uticajna osoba, bogata osoba ili bilo šta slično. Testiranje se radi po uputnici epidemiologa i infektologa i o tome nema rasprave“.

Do sada je u Federaciji BiH testirano ukupno 590 osoba, a koronavirus je pronađen kod njih 74. Trenutno nedostaje dovoljan broj testova, Federalna uprava civilne zaštite jutros je uručila Kliničkom centru u Sarajevu 1.000 testova, no u narednim danima očekuje se 170.000 testova za Federaciju BiH.

27. 3. 2020.