Fašizam znači ubistvo miliona ljudi, istrebljenje čitavih zajednica i uništenje demokratije i ljudskih prava. Šest miliona Jevreja/ki pogubljeno je u nacističkom holokaustu. Ukupno više od 15 miliona Jevreja/ki, sindikalnih aktivista/kinja, Slavena, Roma, crnaca, lezbejki, gejeva i osoba sa invaliditetom ubijeno je kao rezultat politike nacističke Njemačke.


Danas su aktivne organizovane grupe koje ove zločine poriču ili veličaju i javno glorifikuju idejne tvorce politike koja je odgovorna za najtragičniji period u ljudskoj historiji. Iako je njihova brojnost i dalje ograničena, ove grupe su veoma dobro organizovane i nalaze podršku u dijelovima državnog i paradržavnog aparata. Praktičnu dosljednost fašističkoj ideologiji dokazale su brojnim ubistvima i prebijanjima koja su se dogodila u proteklih deceniju i po, kao i drugim vidovima javnog manifestovanja svojih ideja.


Globalna ekonomska kriza, čije će se društvene posljedice tek ispoljiti u punoj snazi, daje nacional-šovinističkim snagama posebnu priliku da se pregrupišu i jeftinom demagogijom pokušaju da nezadovoljstvo poniženih radnika/ca iskoriste za ostvarenje svojih fašističkih programa.


Država koja preimenuje ulice koje su nas podsjećale na našu antifašističku prošlost je država koja se pod naletom historijskog revizionizma odrekla svoje slobodarske, antifašističke tradicije. Mi smo dužni da njegujemo ovu tradiciju i pamtimo herojsku narodnooslobodilačku borbu naših naroda.


Vlast potpaljuje fašizam na različite načine. Ona to čini kada uz pomoć policije nasilno proteruje Rome/kinje iz njihovih domova, kada se LGBT osobama osporava pravo javnog okupljanja uprkos tome što im to i Ustav i zakoni garantuju, kada se radnicima/ama uskraćuje pravo na štrajk i kada im se ne isplaćuju teško zarađene nadnice, kada se ženama diktira da rađaju i da se vrate tradicionalnoj ulozi, kada mlade ljude „nepoželjnog“ izgleda presreće i batinja „zdrava“ omladina. Svaki put kada su žrtve fašističkog djelovanja osobe drugačijeg imena, boje kože, izgleda, socijalnog statusa, seksualne orijentacije, vjere – žrtve smo svi mi koji/e želimo da živimo u društvu jednakih i solidarnih ljudi.


Jedini način da fašizmu stanemo na put jeste da to učinimo odlučno, zajedno i borbeno! Najvećem neprijatelju slobode se moramo oduprijeti u svakoj prilici – u školi, na radnom mjestu, u državnim institucijama, na ulici… Ne smijemo se oslanjati na to da će država riješiti problem fašizma, moramo mu se suprotstaviti kao društvo. Jedini na koje možemo da računamo jesmo mi sami/e. Protiv fašizma i nasilja nastupaćemo solidarno i masovno – na taj način pokazaćemo fašistima da njihove nazadne ideje u našem društvu nisu dobrodošle.


zajednika borba 1

 

Povodom svega ovoga, Antifašistička akcija BiH & BHHC Booking predstavljaju:


Promociju kompilacije ZAJEDNIČKA BORBA u Sarajevu, klub AG, 10.maja (petak), ulaz 7 KM (5 KM plus 2 KM konzumacija)


Početkom novembra 2012. godine za nama, finaliziran je rad na, za ovdašnje standarde, posve neobičnom muzičkom izdanju. U pitanju je kompilacija pod nazivom „Zajednička borba“, koja u formi cd-a sadrži 23 muzičke numere bendova i izvođača sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Ono što ovo muzičko izdanje čini specifičnim, jeste to što je ono nastalo kao zajednički poduhvat antifašističkih grupa sa područja čitave nekadašnje SFR Jugoslavije i što je, po prvi put, na jednom mjestu okupilo muzičare sa jasnim antifašističkim svjetonazorom iz gotovo svih država nastalih na eks jugoslovenskom prostoru. Samim tim, ona predstavlja puno više od same muzike.


Nastupaju:

 

Red Union (Punk Rock, Novi Sad)
http://redunion.info/
https://www.facebook.com/redunionHQ

 

+ LOCAL SUPPORT:


Moca i Biznismeni (biznis pank, Sarajevo)
https://www.facebook.com/MocaIBiznismeni
http://www.youtube.com/user/MocaIBiznismeni

 

Bumfight (Hysterical Hardcore Punk band from Sarajevo)
https://www.facebook.com/pages/Bumfight/128348144012636

 

+ SPEC.GOSTI:

 

Lunch (punk rock, Francuska)
http://lunch.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/lunchlunch

 

Antifašistička akcija BiH
http://www.antifa-bih.org/
https://www.facebook.com/antifaBiH
https://www.facebook.com/AntifasistickaAkcijaBiH

 

BHHC Booking
http://www.bhhc.info/

 

FB event: https://www.facebook.com/events/289107247891067/