Salko Zildžić nije običan čovjek. Ne. On je čovjek koji je pri punoj (kontraverzno) pameti pokušao prenijeti pištolj preko granice. Takve slučajeve obično možemo susresti u zabavnim emisijama. U slučaju Salke Zildžića, kategorija se širi i na predstavnike zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Salko Zildžić, zastupnik u zakonodavnoj vlasti Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, pri punoj pameti ponio pucaljku na granicu. No, nije Salko bilo ko. Salko u svom novčaniku ima i počasnu iskaznicu OSA-e. Šta je tačno to, kako se to dobija, čemu služi, ko je to izdao i u koju svrhu, po kojoj zasluzi? Otkud, na kraju krajeva, fotografija u medijima nečije iskaznice i ko je Salki skuhao kašu?

Ta pitanja ne treba postavljati, jer bi to značilo da postoji država koja vodi neki red. Ona, potvrdit će i ovaj slučaj, ne postoji ni toliko da osigura da suvi genije Salko ne osramoti još jednom ovu državu, što se i desilo jer upravo Salko Zildžić predstavlja i instituciju i izabrani je predstavnik. Salko je nedavno, a to je šlag, inicirao promjenu ekonomske politike raspodjele prihoda. U Bosni i Hercegovini o raspodjeli prihoda brinu britke pojave poput Salke Zildžića, a o sigurnosti brinu, tada Osmicine, službe sigurnosti, gestovima poput dodjeljivanja iskaznica Salki Zildžiću.

SDA ne moramo ni spominjati, jer nije vijest da je ovaj čovjek član SDA. Vijest bi bila da slučajno nije.


Suad Beganović, Prometej.ba