Fadil Novalić: Visina ponude sve diktira, ostalo me ne interesuje

Nakon što su jučer u javnost procurile još uvijek nepotvrđene informacije da je Vlada FBiH prodala 39,9 posto državnih dionica Fabrike duhana Sarajevo fiktivnoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH iz Austrije, oglasio se i premijer FBiH Fadil Novalić koji je kazao da ga, naprosto, ne zanima ko je kupio dionice FDS-a, te da ih je mogao kupiti bilo ko da je ponudio samo jednu marku više od konkurenta.

“Špekulacije koje su se pojavile, a tiču se eventualne ilegalne prodaje dionica FDS-asu netačne jer je sve odrađeno putem berze i samo je novac bio u pitanju - onaj ko je ponudio najvišu cijenu postao je vlasnik dionica FDS-a koje su do tada pripadale Vladi FBiH. Ne zanima nas ko je kupio dionice, jer je visina ponuđene cijene sve diktirala”, kategoričan je bio Novalić za portal Klix.ba.


Bitne su pare

Šta, zapravo, ovo znači? Iz premijerove izjave se jasno može izvući zaključak da se Vlada FBiH, očigledno, nije pridržavala nikakvih ozbiljnijih kriterija prilikom kupoprodaje dionica i da joj je, samim time, potpuno svejedno ko je bio kupac dionica sve dok on nudi najveću cifru. Da se razumijemo, naravno da se u ovom slučaju ne može unaprijed i bez konkretnih dokaza optuživati da je Vlada dionice zaista prodala nekoj fantomskoj firmi - to bi trebao biti zadatak pravosudnih institucija ove zemlje, da otklone ili utvrde svaku sumnju - ali isto tako se vrlo lako moglo desiti da je kupac mogao biti bilo ko s nečasnim namjerama i ogromnim novcem čije porijeklo nije dokazano. Šta bi se u tom slučaju najcrnjeg scenarija dogodilo sa sarajevskom fabrikom duhana i njenim radnicima, da je ona zaista prodana nekim finansijskim mešetarima ili tajkunima kojima je isključivi cilj što brže izvlačenje novca i vrijedne imovine!? Bila bi rasparčana kroz nekoliko mjeseci, ništa drugo! A po tom isprobanom receptu se upravo odvijala čitava poslijeratna privatizacija u BiH koja je, na kraju, ostavila totalnu pustoš iza sebe: ogromnu većinu osiromašenih gubitnika tranzicije i nekoliko porodica koje su stekle ogromno bogatstvo o kojem su, da nije bilo rata, mogle samo sanjati.

Naprosto je skandalozno i neoprostivo da premijera jednog entiteta ne zanima kome je prodao skoro 40 posto državnih dionica jednog preduzeća. Kada postavite oglas da prodajete biciklo ili nešto drugo, nemoguće je da vas ne zanima kome prodajete to biciklo, a kamo li kad prodajete dionice vrijedne skoro 43 miliona KM. Za Novalića je manje bitno kome su dionice prodane, već je Vladi najbitnije da će pare od prodaje, najvjerovatnije, ići na krpljenje budžeta. Ta ne bi valjda u investicije?

Međutim, da ni zbunjeni Novalić nije baš siguran kome je tačno prodao dionice FDS-a (pomenutoj austrijskoj firmi ili British American Tobbacu?) pokazuju njegovi kontradiktorni nastupi jučer i danas. Još jučer se hvalio kako je prodaja dionica dokaz kako smo na putu ekonomskog oporavka da bi danas kazao kako ga ne zanima kome su prodane dionice. Podsjetimo se njegove jučerašnje izjave.

“Dolazak kompanije poput BAT-a, jedne od najvećih svjetskih multinacionalki, događaj je o kojem će se ovih dana govoriti u svjetskom investicijskom okruženju. Današnjom aukcijom učinjen je značajan korak u provedbi Akcionog plana za realizaciju Reformske agende u segmentu poslovnog okruženja. Dolazak ovako ozbiljnih stranih investitora najbolji je dokaz da smo na putu ka ekonomskom oporavku”, rekao Novalić

Ne samo da premijer smatra da je prodajom FDS-ovih dionica učinjen ispravan korak, već se on čak našao uvrijeđenim zbog jučerašnjih prozivki opozicije koja je izašla sa vrlo ozbiljnim optužbama.

“Niko nas nema pravo osuđivati, pogotovo ne opozicija. Na ovaj način smo osigurali nastavak poslovanja nekadašnjeg tržišnog lidera, kao i zadržavanje radnika koji su ujedno i manjinski dioničari. Još jednom naglašavam da je od 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena s Agencije za privatizaciju na Vladu FBiH” rekao je Novalić. To što je Vlada na sebe preuzela odgovornost prodaje FDS-a ne znači da je prodaja obavljena na transparentan način, već je time željela javnosti i građanima pokazati kako je, tobože, prodaja jedine preostale fabrike duhana u BiH sada u ‘sigurnim’ rukama Vlade.

(Edin Redžić, Prometej.ba)