Statistički, stvari stoje ovako: ako smo dobro prebrojali, pismo (bez opisa kandidata, koji po sebi vrvi pogreškama) ima ukupno 36 rečenica; u tih 36 rečenica – ako pod greškama računamo i propuste, tj. nedostatke potrebnih interpunkcijskih znakova – primijetili smo u jednome čitanju, (dvaput jednostavno nismo mogli), ukupno 16 pogrešaka.


Kako očito u HDZ-u nema ljudi koji su valjano završili osnovnu školu, red je da im damo jedan mali besplatni tečaj našega jezika, osvrćući se samo na „brutalnije“ pogreške.


Riječ Ramljak i sve njezine rodne, brojne i padežne forme (dakle, ženski oblik te imenice, množina i svi padeži u jednini i množini) piše se velikim početnim slovom, dakle pogrešno je pisati ramljanke, ramljaci i slično.


Dalje, prvo lice množine kondicionala prvog glagola pružiti glasi (mi) bismo pružili, a ne (mi) bi pružili, zato što se kondicional prvi nekoga glagola tvori od nenaglašenog aorista glagola biti i glagolskog pridjeva radnog toga glagola, a (nenagl.) aorist glagola biti od prvoga lice jednine do trećeg lica množine, redom, glasi: bih, bi, bi, bismo, biste, bi.


Isti problem sa kondicionalom prvim naši HDZ-ovci imali su i s glagolom otvoriti.


Nije zgorega napomenuti da na kraju svake izjavne rečenice treba staviti točku, kao i to da u istoj rečenici – obraćajući se istoj osobi – ne treba miješati oslovljavanje iz učtivosti (npr. s velikim v u Vi) i obično oslovljavanje zamjenicama ti ili vi.


hdz rama_pismo


Drugo što upada u oči u ovome pismu jest isprazna patetičnost i prijetvorna umiljatost te srozavanje dostojanstva i ponosa dotle da se, doslovno, prose glasovi. Em bi oni „kao kandidati svima pružili ruku i toplo ih pozdravili“, ali nisu u mogućnosti pa to čine ovim pismom, em su oni „ponosni što žive“ – neka smo čuli da je netko ponosan što, jednostavno, živi!, em oni vole sve što je naše, tj. njihovo, em su razočarani što su poremećeni međuljudski odnosi, što gospodari strah, a ne ljubav, prezir i licemjerstvo umjesto slobode, em je ovo njima sveto mjesto, i tako dalje i tome slično. Sve sama isprazna patetika prozirnih namjera i puna šubara obećanja i čarobnih rješenja.


Nude narodu blagostanje ukoliko budu glasali za Dragana Čovića i kandidate HDZ-a. Ali, teško se nadati da će med i mlijeko narodu doći s onima s kojima su nekad dolazili – a i danas dolaze – krv, žabe, komarci, skakavci i ostala (biblijska) egipatska zla.


Prometej.ba/uredništvo

10/2014