U ponedjeljak 25. 6. u 19 sati u prostorijama Udruženja za kulturu i umjetnost – Crvena (Augusta Brauna 14/3, Sarajevo) bit će održan razgovor sa ekonomistom Dimitrijem Biračom te promocija zbornika/časopisa Up&Underground u cijelosti posvećenog stogodišnjici Oktobarske revolucije. Razgovor će voditi Darko Vujica.

101. godinu nakon Oktobarske revolucije, problemi koji muče radništvo, ali i druge potlačene ostali su uglavnom isti: brutalna eksploatacija radnika i radnica koji su prinuđeni prodavati svoju radnu snagu – budući nisu vlasnici sredstava za proizvodnju – i dalje se nastavlja. Svjedočimo rastu desnog populizma i tendencijama fašizacije društva, kao i daljnjim imperijalističkim intervencijama zapadnih sila u zemljama Drugog i Trećeg svijeta. Nadalje, kapitalističko društvo suočilo nas je i sa novim antagonizmima u poljima kao što su npr. ekologija i biogenetika. U tom kontekstu, valja se zapitati, koje značenje “Crveni oktobar” ima za nas danas, te gdje se ljevica nalazi danas? Kako kanalizirati postojeće nezadovoljstvo u društvu, te pasivni otpor učiniti aktivnom i pokretačkom snagom u stvaranju i izgradnji drugačijeg društva? Šta je to pošlo krivo u realsocijalističkim državama i zašto se desio „mračni slom“ 1989./1990.? To su samo neka od pitanja koje će ovaj razgovor pokušati otvoriti.

Darko Vujica, voditelj razgovora

Neizbježna osobina revolucije jest direktna, ali spontana intervencija masa u povijesne događaje. Stoga se revolucija ne može precizno predvidjeti niti je sama politička organizacija može stvoriti. No, ishod revolucionarne situacije presudno zavisi o subjektivnom faktoru. Fokusirajući se samo na objektivne okolnosti revolucije, dakle na njene povijesne uzroke, njen značaj i njene dalekosežne društvene posljedice, mogli bismo zanemariti praktično pitanje svake revolucije – pitanje političke organizacije. Zato želimo staviti naglasak na raspravu o subjektivnim preduvjetima koji su omogućili realizaciju Oktobarske revolucije; imamo namjeru približiti se odgovoru na pitanje kako su boljševici preuzeli vlast, te konačno, govoriti i o percepciji Oktobra u proteklom stoljeću.

Dimitrije Birač


O časopisu i uredniku


Up&Underground je pokrenut 1995. i dosad su izašla 32 broja. Ovo je posebni broj 31/32 koji je u potpunosti posvećen stotoj obljetnici Oktobarske revolucije, točnije ulozi subjektivnog faktora u Oktobru. U njemu se nalaze prvi put prevedeni tekstovi Lava Trockog, Ernesta Mandela, Nikolaja Suhanova i drugih.

---
Dimitrije Birač je ekonomist, koji se bavi ekonomskom misli, političkom ekonomijom i povijesti radničkog pokreta. Prošle godine je sudjelovao na lokalnim izborima u Karlovcu s inicijativom Za radnički Karlovac. Jedan od osnivača Radničke fronte, a nakon razlaza 2015. jedan od članova Radničkog portala. Jedan od osnivača Alterekonomskg foruma unutar Subversive Festivala i urednik posebnog izdanja Up&Undergrounda.